Mark Zuckerberg 11 év alatt lett az egyik leggazdagabb amerikai - Gazdasagportal.hu

Mark Zuckerberg 11 év alatt lett az egyik leggazdagabb amerikai

Mark Zuckerbergnek mindössze tizenegy év kellett ahhoz, hogy bekerüljön az Egyesült Államok tíz leggazdagabb embere közé – derült ki a Forbes magazin 400-as listájából, amelynek első helyét immár huszonkettedszerre is Bill Gates szerezte meg.

Az Egyesült Államok 400 leggazdagabb üzletemberét rangsoroló 2015-ös lista élbolyába szintén első ízben került be Jeff Bezos, az Amazon.com internetes áruház alapító-vezérigazgatója, akinek vagyona 16,5 milliárddal nőtt egy év alatt és ezzel ő a lista “csúcsugrója”.

Facobook

Facobook

A magazin 34 éve állítja össze a rangsort, amelyre soha nem volt olyan magas a bekerülési küszöb, mint idén: 1,7 milliárd dollár, szemben a tavalyi 1,55 milliárddal. Ez amerikai mértékkel mérve is nagy emelkedés, amit jól mutat, hogy 145-en estek ki a tavalyi lista szereplői közül. Az élbolyból kikerült például a Walton-örökösök nagy része is.
Huszonöt új szereplő van a listán, köztük a legfiatalabb Evan Spiegel, a fiatalok körében egyik legnépszerűbb alkalmazás, a Snapchat mindössze 25 éves társalapítója, a világ valószínűleg legfiatalabb milliárdosa. Az ifjú trónkövetelők között van az európai piacokon szárnyaló Airbnb alapító hármasa is: Nathan Blecharczyk, Brian Chesky és Joe Gebbia is.
Hetvenhat milliárd dollárra becsült nettó vagyonával Bill Gates zsinórban huszonkettedik éve vezeti a leggazdagabb amerikaiak Forbes-féle listáját. Gates vagyonának ma már kevesebb mint 13 százalékát teszi ki az általa negyven éve alapított Microsoftban lévő részesedése – ismertette a magazin honlapja és a Forbes Magyarországon blogja.
Gates utána Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője áll 62 milliárd dollárral. A harmadik leggazdagabb amerikai Larry Ellison, az Oracle társalapítója, 47,5 milliárd dollárral.
A 47 milliárd dolláros nettó vagyonával a negyedik helyen álló Jeff Bezost Charles és David Koch, a Koch Industries tulajdonosai követik az ötödik-hatodik helyen fejenként 41 milliárd dollárral. A Facebookot 2004-ben megalapító Mark Zuckerberg a hetedik helyen debütált az élbolyban 40,3 milliárd dolláros nettó vagyonával.
A tíz leggazdagabb amerikai közé került még Michael Bloomberg, 38,6 milliárd dollárt elérő vagyonával. Rögtön utána, kilencedikként szerepel a rangsorban a Walmart áruházlánc révén ismert Walton család egyik tagja, Jim Walton 33,7 milliárd dollárral. Az élboly sereghajtójaként a Google-os Larry Page futott be 33,3 milliárd dolláros nettó vagyonával.
Az üzleti magazin szerint a listán szereplő négyszáz személy összesített vagyona 2,34 billió dollár, ami 50 milliárddal több az előző évhez képest.
(http://forbes.blog.hu/2015/09/30/zuckerberg_11_ev_alatt_lett_amerika_egyik_leggazdagabbja_forbes)
(http://www.forbes.com/sites/luisakroll/2015/09/29/inside-the-2015-forbes-400-facts-and-figures-about-americas-wealthiest/)

 

Scroll To Top