Az ukrán kormány felére csökkenti a lakossági gáz árát a téli fűtési szezon idejére - Gazdasagportal.hu

Az ukrán kormány felére csökkenti a lakossági gáz árát a téli fűtési szezon idejére

Az ukrán kormány jóváhagyta a lakossági gázfogyasztás minimális díjának mértékét a téli fűtési szezon idejére – közölte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kabinet szerdai kijevi ülésén.

Eszerint kétszáz köbméter havi fogyasztásig a piaci ár felét kell a lakosoknak megfizetniük. Jacenyuk kifejtette, hogy a gáz piaci ára jelenleg ezer köbméterenként 7188 hrivnya, azaz körülbelül 93,6 ezer forint, de a lakosságnak ezért csak ezer köbméterenkénti 3600 hrivnyás, vagyis 46,7 ezer forintos árat kell majd fizetnie a fűtési szezon alatt, azaz október 1. és április 30. között. Eszerint kétszáz köbméter 720 hrivnyába, azaz kevesebb mint 9400 forintba fog kerülni. Ez a kedvezmény ugyanakkor csak azoknak jár, akik gázzal fűtenek, és a havi 200 köbméter fölötti részért már piaci árat kell a lakosoknak fizetniük. Piaci árat kell fizetniük azoknak is, akik csak főzésre használnak gázt.
A kormányfő közölte, hogy az árkülönbséget az állam dotálja a költségvetésből. Biztosított afelől, hogy lesz erre fedezet a büdzsében. Az UNIAN hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás szerint április 1-jén jelentősen, a korábbi 3,3-szorosára emelték Ukrajnában a gáz árát. Az IMF ugyanis a hitelprogram felújításának egyik feltételéül szabta Ukrajnának, hogy emelje a lakossági gázfogyasztás díját a piaci szintre.
Jacenyuk a kormányülésen közölte továbbá: Ukrajnának 1,3 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy földgázt importáljon a 2015-2016-os fűtési szezonra. Kifejtette, hogy félmilliárd dollár már a Naftohaz ukrán állami gázvállalat számláján van. Félmilliárdos hitelt – állami garanciavállalás mellett – a Világbank utal a Naftohaz vállalatnak az év végéig, továbbá az ukrán kormány bízik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pozitív döntésében. Az EBRD szerdán fogott hozzá annak áttekintéséhez, nyújtson-e 300 millió dolláros hitelt a Naftohaznak földgázvásárlásra az Európai Unióból.(MTI)

Scroll To Top