Maláj utasszállító – NKH: légtérzárat katonai hadművelet idején rendelnek el

A Nemzeti Közlekedi Hatóság (NKH) szerint légtérzárat háborús térségekben katonai műveletek idején rendelnek el, ekkor minden repülési magasságon tiltják a gépek közlekedését.

Az MTI azután kereste meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy csütörtökön a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asa Donyecktől keletre az ukrán-orosz határ közelében 33 ezer láb (10 ezer méter) magasságban repült, majd lezuhant, egyes hírek szerint rakétatalálat érte. A gép 283 utasa és 15 fős hajózó személyzete életét vesztette. Az ukrán hatóságok a tragédiát követően a dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót lezárták, de több légitársaság Ukrajna teljes légterét elkerüli.
Az NKH tájékoztatása szerint nemzetközi szervezet – például a NATO – vagy hadviselő fél saját döntése alapján az ellenőrzése alá tartozó légteret lezárhatja, és erről a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően értesíti az érintett szervezeteket, így a térségben navigációs szolgáltatás nyújtó szakszolgálatot is. Ezt követően az egyes államok, vagy légiforgalmi szolgáltatók felelőssége a légtér lezárásának végrehajtása, és a légijárművek ennek megfelelő irányítása, tájékoztatása. A lezárt légtér nagysága a katonai művelet kiterjedésétől függ.
Katonai műveletek esetén teljes légtérzárat szoktak bevezetni, (így tett az Egyesült Államok is a délszláv háborúban), de zárás térben és időben lehet részleges, valamint a repülések célja szerint is lehet megkülönböztetéseket tenni. Egyes esetekben a polgári forgalmat nem, de az államit tiltják, erről az elvégzendő műveletek alapján hoznak döntést.
A maláj repülőgép által használt útvonalon az ukrán hatóságok korábban 32 ezer lábig tiltották meg a közlekedést a polgári légijárműveknek, de a gép 33 ezer lábon repült.
Az iraki és afganisztáni háborúk során többször rendeltek el légtérzárat, ezek jellemzően a teljes légteret érintették. Magyarországhoz legközelebb utoljára a délszláv háborúban volt erre példa. Az általános gyakorlat az, hogy a lezárt légtérben a katonai műveletet végző, vagy koordináló szervezet átveszi az összes légiforgalmi szolgáltatást is, és a légtérzár idejére ők látják el ezeket a feladatokat – közölte az NKH.(MTI)

Scroll To Top