Maláj utasszállító – Lengyelország terrorcselekménynek minősíti a gép lelövését

Lengyelország vezetői határozottan elítélték pénteken a malajziai utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai lelövését, nyilatkozataikban a térségben jelenleg fennálló status-quo megváltoztatását, s a szerencsétlenség nemzetközi vizsgálatát szorgalmazva.

Donald Tusk miniszterelnök állásfoglalása szerint a legvalószínűbbnek tűnő feltevés, hogy terrorcselekmény történt, akkor is, ha utólag kiderülne: a maláj repülőt tévedésből lőtték le. Nincs felmentés arra, hogy a szakadárok által elfoglalt terület felett lőnek le egy gépet – fejtette ki Tusk, hangsúlyozva, hogy nemcsak a tett elkövetőit, de támogatóikat is el kell ítélni.
A várható politikai következményeket leszámítva, közvetlen biztonsági veszély jelenleg nem fenyegeti Lengyelországot – fejtette ki a miniszterelnök. Azt is közölte: az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem volt lengyel utas a gépen.
A Malaysia Airlines gépének lelövésével kapcsolatban Bronislaw Komorowski elnök is állást foglalt. Petro Porosenko ukrán elnökhöz címzett levelében kifejtette, hogy Ukrajnának joga van erőszakhoz folyamodni saját területi egységének védelmében.
Korábban a lengyel külügyminisztérium úgy nyilatkozott: “Lengyelország határozottan elítéli az Ukrajna területe feletti gép lelövését.” A hivatalos nyilatkozat afelett is felháborodását fejezi ki, hogy a civil cél ellen fejlett légvédelmi tüzérségi fegyvert használtak, s az ügyben nemzetközi vizsgálatot szorgalmaz.
Egy külön sajtókonferencián Radoslaw Sikorski külügyminiszter azt hangsúlyozta: a tragédia okainak és az elkövetők kilétének felderítése prioritás kell legyen. Arra van szükség, hogy az ukrán hatóságok elláthassák (ezzel kapcsolatos) jogköreiket saját területükön – tette hozzá.
A Gazeta Wyborcza napilap szerint Sikorski idézett álláspontját az éppen Lengyelországban tárgyaló Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is támogatta. LOT repülőtársaság közleménye szerint a lengyel járatok régóta kerülik a Kelet-Ukrajna légterét.(MTI)

Scroll To Top