Makronóm Intézet: javult az üzleti bizalom februárban

Az előző időszakhoz képest javult az üzleti bizalom februárban, enyhült a nyomás a globális ellátási láncokon és a gazdasági várakozások is jóval kedvezőbbek lettek – derül ki a Makronóm Intézet friss, februári Gazdasági Monitor elemzéséből.

A Makronóm Intézet az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a februári globális ellátási láncra nehezedő nyomást mérő indexet (GSCPI) vizsgálva megállapította, hogy az a járvány, a háború, az energiaválság és a szankciók hatására kitört korábbi sávjából, de az utóbbi hónapok javulása miatt már nincs messze a korábban jegyzett értékektől.
Az Európai Bizottság friss előrejelzése alapján Magyarország idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig 2,6 százalékos növekedéssel a legjobban növekvő országok között lehet az Európai Unióban – írták.
Hozzátették, a vállalkozások rövid távú kilátásait a magas energiaárak, az infláció, valamint a megfelelő minőségű munkaerő megtalálása befolyásolta leginkább, így többségük kismértékű vagy jelentősebb romlásra számít a külső gazdasági körülményekben. A saját helyzetük kilátásaiban azonban sokkal bizakodóbbak a cégvezetők: kielégítőnek vagy bizakodásra okot adónak ítélték meg.
Továbbra is feszes a magyarországi munkaerőpiac, a megkérdezett vállalkozások rövid és középtávon döntően nem terveznek elbocsátásokat, mert az értékes munkaerő
visszaépítésének későbbi nehézségeit nagyobb kihívásként érzékelik. Több mint harmaduk tervez létszámbővítést a következő időszakban – ismertette az intézet.
A külső környezet ezzel együtt is kihívásokkal teli: a háború és a szankciók közvetlenül csaknem fele részben, 47,8 százalékban járultak hozzá az inflációhoz. Az országspecifikus tényezők hatása az inflációnak 52,2 százalékáért felelt decemberben, azonban közvetett módon ezek jelentős része is a háborúval és a szankciókkal függött össze – hangsúlyozták.(MTI)

Scroll To Top