Magyarországon 1,7 millió ember él nagyon rossz lakáskörülmények között

Magyarországon 1,7 millió ember lakik nagyon rossz lakás körülmények között, 900 ezer fő körül van azon emberek száma, akik a jövedelmük jelentős részét lakhatásra költik. Strukturálisan sajnos nem javul a helyzet, csak kis mértékű, tüneti kezelés figyelhető meg.

Magyarországon nagyon alacsony a megfizethető bérlakások aránya, saját tulajdonú lakást pedig nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. Erre az egyik megoldás az lehetne, ha a non-profit bérlakások arányát növelni tudnák, azon belül is a szociális bérlakások arányának növelése lenne igazán fontos, mondta el Kováts Bence, a Habitat for Humanity Magyarország kutatója.

Az újraelosztás rendszere is reformra szorul: úgy kéne átszervezni a jelenlegi rendszert, hogy az igazán nagy lakhatási problémákkal kűzdők kapjanak lakásfenntartási támogatást, és ne azok, akik egyébként nagyon jó körülmények között élnek. Sajnos a jelenlegi rendszer nem a rászorulókat segíti.

A piaci bérlakások piacát is át lehetne szervezni, pl. adózási ösztönzéssel, hogy megérje a lakástulajdonosoknak hosszú távon és alacsonyabb áron kiadni, és ne pl. turistáknak kínálják az ingatlanokat nagyon magas áron, ami felveri a lakbéreket.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top