Magyarország a tervezett mennyiségben adott el karbonkvótát, kissé a másodpiaci árfolyam alatt

Magyarország a tervezettnek megfelelő mennyiségben adott el második fázisú, azaz 2008-2012 érvényességű európai szén-dioxid-kibocsátási egységet (EUA) keddi aukcióján, valamivel a napi másodpiaci árfolyamszint alatt – közölte honlapján a lipcsei Európai Energiatőzsde (EEX).

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából folytatott aukción a terveknek megfelelően 2 587 500 darab spot kvótát adtak el 2,76 eurós átlagárfolyamon. Így a magyar állam összesen valamivel több mint 7,14 millió eurós bevételre tett szert, amit az energiahatékonyság növelésére és a családok energiaköltségeinek csökkentésére fordít a szaktárca.
Az aukcióra 6,62 millió kvótányi ajánlat érkezett.
A második fázisú szén-dioxid-kibocsátási egységek árfolyama jelentősen esett az elmúlt időszakban, többek között azért, mert az uniós tagállamok április végéig értékesíthetik ezeket a kvótákat. Az árakat a jelentős túlkínálat is leszorítja.
Kedden 2,80 eurós referencia-árfolyamon kereskedtek az ilyen eszközökkel a lipcsei energiabörzén, alacsonyabb szinten az egy évvel korábbi 7 eurós árfolyamnál. Az elsődleges piacon legutóbb március végén Litvánia adott el második fázisú karbonkvótát, 4,72 eurós árfolyamon.
Magyarország az idén még nem értékesített szén-dioxid-kibocsátási kvótát. Tavaly két aukció keretében összesen 2,5 millió kvótát adott el, összesen 16,15 millió euróért.
A lipcsei energiatőzsdén elektromos árammal, földgázzal, szénnel és szén-dioxid-kvótákkal, illetve ezek származtatott termékeivel kereskednek.
Az EEX-en 2005 óta kereskednek az európai kibocsátási rendszer keretében kiadott szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal. A rendszer értelmében egyes tagállamok, illetve vállalatok kibocsátási kvótákat kapnak a tagállamok által meghatározott allokációs tervnek megfelelően. Amennyiben egy adott vállalat, például erőmű vagy ipari üzem nem tudja teljes egészében lefedni kvótájával az éves károsanyag-kibocsátását, akkor mástól kényszerül kibocsátási kvótát vásárolni, különben súlyos pénzbírságra számíthat. Ugyanakkor egy társaság vagy ország értékesítheti is felesleges kvótáit. (MTI)

 

Scroll To Top