Madosz: közepesnél jobb dohánytermés várható az idén

A korábbi évekhez hasonló minőségű, jó közepes dohánytermés várható az idén – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke hétfőn az MTI-vel.

Bényei Illés elmondta, a dohányültetvények – amelyek 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található – rendkívül vegyes képet mutatnak augusztus közepén: egyes csapadékhiányos térségekben, ahol már a tavaszi-nyár eleji kiültetés után is alig kaptak vizet a palánták, gyengébb termés várható, a mesterségesen öntözött, vagy több csapadékhoz jutó területeken viszont még jól tartja magát a növény.
Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt légköri aszály alakult ki az ültetvényeken, ezért az öntözésen túl is szükség lenne körülbelül 30-50 milliméter csapadékra a jobb termés eléréséhez – jelezte Bényei Illés.
Tájékoztatása szerint a dohánylevelek betakarítása már július közepén elkezdődött, az eddigi tapasztalatok szerint minőség tekintetében a korábbi évekhez hasonló termés várható. A jelenlegi állapot jó közepes termést mutat, egy esetleges bővebb csapadék a minőséget és a mennyiséget egyaránt pozitívan tudná befolyásolni.
Az eső vagy annak hiánya hektáronként akár több száz kilogrammal is képes befolyásolni a termésmennyiséget – mondta el a Madosz elnöke. Bényei Illés szerint vannak olyan ültetvények, ahol még a kiültetés előtt beindították az öntözőberendezéseket, amelyek azóta is folyamatosan működnek. Az öntözés hektáronként akár 40 ezer forintos költségnövekedést okozhat a termelőknek, a kijuttatott víz mennyisége viszont csak 15-20 milliméternyi csapadéknak felel meg.
Bényei Illés közlése szerint az idén a tavalyihoz hasonló, körülbelül 8 ezer tonnás termésmennyiség várható. Országosan 4822 hektár dohány felvásárlására kötöttek szerződést, ebből 3300 hektáron Virginia, 1521 hektáron a Burley fajtájú dohányt termesztenek. A felvásárlási szerződések mindkét dohányfajta esetében hektáronkénti másfél tonnát meghaladó termésátlaggal vannak megkötve; ez a mennyiség a betakarítási szezon végén összesen 7635 tonna dohánylevél felvásárlását jelenti.(MTI)

Scroll To Top