MOL gyorsjelentés – 22 milliárd forinttal kevesebb lett a Mol féléves nettó eredménye az előzőnél - Gazdasagportal.hu

MOL gyorsjelentés – 22 milliárd forinttal kevesebb lett a Mol féléves nettó eredménye az előzőnél

A Mol Nyrt. 52,3 milliárd forint nettó eredményt ért el az első félévben, szemben az egy évvel korábbi 74,4 milliárd forinttal – közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az idei második negyedévben 20 milliárd forint volt a nettó eredmény, szemben az első negyedévi 32,3 milliárd forinttal, illetve a tavalyi második negyedévi 0,5 milliárddal.
A speciális tételek nélküli nettó eredmény az idei első félévben 53,9 milliárd forint volt, 43 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A második negyedévi eredmény 24,4 milliárd forint, az első negyedévi pedig 29,6 milliárd forint volt, míg tavaly a második negyedévben a speciális tételek nélküli eredmény 4,9 milliárd forintot tett ki. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 13 milliárd forint tisztított nettó eredményt vártak az idei második negyedévre.
A társaság az első félévben 2613,2 milliárd forint nettó bevételt ért el, míg tavaly ilyenkor 2 százalékkal többet. A második negyedévi bevétele 1320 milliárd forint volt, lényegében annyi, mint egy évvel korábban, míg az idei első negyedévben ez az összeg 1293 milliárd forint volt.
A jelentés idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki szerint a második negyedév eredményeinek nem kedvezett az alacsonyabb kőolajár és a visszaeső szénhidrogén termelés.
A feldolgozás-kereskedelem területén pedig a szezonális okokból erősebb értékesítés pozitív hatását részben ellensúlyozták például a romló motorbenzin-termék marzsok, illetve néhány nem tervezett finomítói leállás.
A gyorsjelentés szerint az első félévben a Mol-csoport tiszta újrabeszerzési árakkal becsült kamat- és adófizetés, illetve amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 252 milliárd forintot ért el, ami 13 százalékkal marad el az előző évi teljesítménytől.
A kutatás-kitermelés (upstream) üzletág az első félévben több olyan negatív tényezővel szembesült, amely kedvezőtlenül befolyásolta eredményét: 9 százalékkal csökkent az átlagos szénhidrogén ár, miközben 8 százalékkal csökkent a termelés – figyelmen kívül hagyva Szíria hozzájárulását. Kedvezőtlenül alakultak a devizaárfolyamok is.
A feldolgozás-kereskedelem üzletág (downstream) teljesítménye nagyságrendileg 25 százalékkal javult annak ellenére, hogy a finomítói üzletági környezet romlott valamelyest. A javuló teljesítmény mögött a magasabb integrált petrolkémiai marzs, illetve a csökkenő piaci kereslet ellenére növekvő finomítói termékértékesítés és az
eddig végrehajtott hatékonyságjavító intézkedések állnak a gyorsjelentés szerint.
A jelentés szerint jóllehet a közép-kelet-európai régió motorüzemanyag fogyasztása az első félévben 4 százalékkal csökkent, a Mol teljes kőolaj- és petrolkémiai termék-értékesítése 5 százalékkal nőtt, Magyarországon például 1 százalékkal nőtt a teljes kiskereskedelmi értékesítés.
Tovább erősödött a csoport pénzügyi pozíciója, a működési cash-flow 296 milliárd forint volt az első hat hónapban, amely 95 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél. Ennek eredményeként a társaság nettó eladósodottsági mutatója 5 éve nem látott alacsony szintre, 21 százalékra csökkent a jelentés szerint.
A beruházások és befektetések értéke az első félévben 89 milliárd forint volt, s a meghirdetett stratégiának megfelelően a teljes összeg 65 százaléka a kutatási és mezőfejlesztési munkálatokhoz kapcsolódott. Tavaly a beruházások és befektetések értéke 103 milliárd forint volt 2012 első hat hónapjában, ami 9 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben.
A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde “A” kategóriájában kereskednek, az értékpapír hétfői záró ára 16 300 forint volt, míg az elmúlt egy évben 15 590 forint és 19 345 forint között mozgott.(MTI)

 

2013. aug. 13. 00:02 2013 II Negyedéves jelentés (BÉT)

Scroll To Top