Ma egy jó szakember aranyat ér

Ma egy jó szakember aranyat ér – viszont egy rosszra is inged-gatyád ráköltheted.

Ha a közelgő lakásfelújításunkra gondolok, nem az anyagi része rémiszt meg igazán, hanem az, hogy egyáltalán ki fogja azt elvégezni? Hol fogom megtalálni a megfelelő szakembert? Honnan fogom tudni, hogy megtaláltam „az igazit” és nem néhány héttel az elvégzett munka után fog a kezemben maradni a kilincs, szorulni az ajtó vagy kicsit megcsípni az áram, amikor este hazaérek és felkapcsolom a villanyt? Egyáltalán mennyi időt kell majd várnom egy-egy szakemberre, mi lesz, ha a villanyszerelő és a burkoló érkezése közt hetek telnek majd el, esetleg munka közben eltűnnek, én meg nézhetem a félig felvert padlót? Benned is felmerültek már ezek a kérdések?

Szakemberhiány és rossz tapasztalatok

A szakemberhiány nem új keletű probléma Magyarországon, évek óta halljuk, látjuk a különböző hírportálokon, hogy egyre nagyobb hiány van többek között asztalosból, burkolóból, villanyszerelőből. A statisztikák valóságalapját ráadásul már tényleg mindenki a saját bőrén érezheti:

  • ha vállalkozó vagy és például lakások felújításával foglalkozol, valószínűleg volt már gondod azzal, hogy (megfelelő) alvállalkozót, munkavállalót találj
  • ha a fenti szakmák egyikét gyakorlod, valószínűleg érezted már úgy, hogy kettő helyett dolgozol vagy egyszerre kellene lenned két helyen
  • ha pedig a fenti példánál maradunk és újítottál már fel lakást, vagy volt már szükséged gyorsan például vízvezeték szerelőre, akkor is rögtön tudod, miről van szó.

Ha a hivatalos statisztikákra csak legyintesz, vagy olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy a fentiekből eddig semmit nem tapasztaltál, nagy eséllyel téged is elborzasztana egy mini közvélemény-kutatás az ismerőseid körében: szinte biztos, hogy minden második, harmadik ismerősöd tudna mesélni soha meg nem érkező kőműves brigádról, falról lepotyogó csempéről, ferdén beszerelt villanykapcsolókról. Ezen kívül valószínűleg hallanál rengeteg olyan kifogást a hanyag munkára, amitől még az abszolút hozzá nem értőnek is égnek áll a haja és rögtön tudja, hogy őt bizony átverték (pl. „nappali fényben ugyanolyan színű lesz”).

Miért nehéz tehát jó szakembert találni?

  • sok a kontár, aki kihasználja, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat
  • vagy az olyan „szakember”, aki meg sem érkezik a megbeszélt helyre és időpontra
  • sok a kiváló szakember, de sokat kell várni rájuk, akár már hónapokra előre telített a naptáruk
  • előfordul, hogy sürgősen kell valaki és hirtelen azt se tudod, hol találd meg a megfelelőt, lehetőleg minél gyorsabban
  • egyszerűen túl nagy a választék és nem tudod, mi alapján dönts, kiben bízz meg.

Jó szakembert találni? Hogyan?

A jó és megbízható szakember tehát tényleg aranyat ér, de hol és hogyan találd meg őket és mit tehetsz azért, hogy elkerüld a kontárokat?

Utóbbi problémára megoldás lehet az ajánlások gyűjtése és az ellenőrzés. Vagyis, a legjobb, ha van lehetőséged visszajelzéseket, véleményeket olvasni arról, akit megbízni tervezel, és emellett ellenőrzöd, hogy például, ha egyéni vállalkozó, akkor milyen tevékenységi körökkel működik. (Ez az adat nyilvánosan elérhető az interneten.)

Az könnyítené meg az életed igazán, ha lenne egy felület, ahol több hozzáértő közül választhatnád ki a neked megfelelőt, valós véleményeket böngészve, kényelmesen és gyorsan?

A Qjob.hu éppen ezért jött létre. A felületen gyorsan és egyszerűen létrehozhatod a feladatot, amiben segítségre van szükséged. Ha ezzel megvagy, azaz részletesen leírtad, milyen munkára és hol keresel, illetve mekkora összegre gondoltál, nincs más dolgod, mint megvárni a szakemberek jelentkezését. A jelentkezők közül aztán kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet, a róluk írt vélemények és értékelések, illetve az általuk adott árajánlat alapján. A munka elvégzése után te is írhatsz véleményt, így segítve másokat a keresésben.

Scroll To Top