Londoni felmérés: továbbra is az euróövezet a legfőbb kockázatforrás

Továbbra is az euróövezetet tekinti a legnagyobb globális kockázati forrásnak a nemzetközi befektetői közösség az egyik vezető londoni pénzügyi szolgáltató csoport kedden ismertetett legújabb felmérése szerint.

A Barclays – a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja – rendszeresen méri az ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők hangulatát a rövid és hosszabb távú piaci kilátásokkal kapcsolatban.
A 373 globális befektetési társaság bevonásával elvégzett idei első negyedévi körkérdés során a Barclays keddi londoni beszámolója szerint a cég intézményi klienseinek csaknem 60 százaléka úgy vélekedett, hogy az elmúlt hónapok viszonylagos piaci nyugalma csak „az újabb vihar előtti csend” volt. A válaszadók alig több mint 40 százaléka bízik abban, hogy ez a nyugalom a világgazdaságban érvényesülő kockázatok tartós enyhülését tükrözi.
Arra a kérdésre, hogy mit tekintenek a következő 12 hónap első számú globális kockázati tényezőjének, a legtöbben – több mint 40 százaléknyian – az euróövezeti adósságválságot nevezték meg.
Az euróövezeti válság újbóli eszkalációjától tartó befektetők kiugróan magas arányát illusztrálja, hogy az amerikai gazdaságélénkítő intézkedések visszavonását csak a megkérdezettek 25 százaléka nevezte a következő egy év legnagyobb világgazdasági rizikójának, jóllehet ez a kockázati tényező került a második helyre a különböző lehetőségeket bejelölők aránya alapján a Barclays felmérésében.
A Barclays elemzői külön rákérdeztek arra is, hogy a befektetési intézmények szerint az euróövezeti válság véget ért-e, csak átmeneti nyugvópontra jutott-e, illetve továbbra is globális veszélyt jelent-e.
Az első válaszlehetőségre voksolók aránya elenyésző a felmérést feldolgozó elemzés grafikus kimutatása szerint. A legtöbben, csaknem 60 százaléknyian a második változatra szavaztak, vagyis arra, hogy az euróövezeti adósságválság jelenleg csupán nyugvóponton van, de a Spanyolországgal és/vagy Olaszországgal kapcsolatos félelmek előbb-utóbb ismét eluralják a piacot. Igaz, ez a válaszlehetőség tartalmazta azt a kitételt is, hogy e fejlemény bekövetkezte nem szítana globális piaci következményekkel kapcsolatos aggodalmakat.
A Barclays felmérésébe bevont intézményi befektetők közel 40 százaléka ugyanakkor a harmadik válaszlehetőséget jelölte be, amely szerint az euróövezeti válság továbbra is veszélyes, mivel alapvető problémák maradtak megoldatlanul, és az egész világgazdaság változatlanul sebezhető a valutaunió adósságválságától.
Az utóbbi időszakban más nagy londoni házak is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a viszonylagos piaci csendből nem lehet az euróválság lecsengésére következtetni.
A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja, a Moody’s Investors Service közgazdászai által összeállított, minap Londonban ismertetett átfogó elemzés szintén azt állapította meg, hogy az elmúlt hetek piaci nyugalma nem az euróövezeti adósságválság „végének kezdetét” jelzi, a befektetői hangulat továbbra is bármikor igen gyorsan megfordulhat, és nem múlt el a valutaunión belüli államcsőd kialakulásának, sőt egyes tagállamok távozásának veszélye sem.
A Moody’s szakértőinek megítélése szerint „nagyon korlátozott” a haladás a válság alapvető okai között kimutatható intézményi gyengeségek kezelésében.
Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings idei első negyedévi átfogó befektetői felmérése szerint az európai kötvényalapok 11 százaléka még mindig azzal számol, hogy az euróövezeti adósságválság egyik következménye Görögország és egy vagy két további perifériális eurógazdaság távozása lesz. Igaz ugyanakkor, hogy az így vélekedők aránya a két negyedévvel ezelőtti, tavaly júliusi vizsgálat idején még 21 százalék volt.
Az euróövezet nagyobb arányú szétesésétől a Fitch által kérdezett alapkezelők 6 százaléka tart, 5 százalékuk pedig azt jósolta, hogy a valutauniós gazdaságok közül több törlesztésképtelenné válik.
A Barclays kedden ismertetett új felmérése szerint arra a kérdésre, hogy a felzárkózó piacok kilátásaira mi jelenti a legnagyobb kockázatot a következő egy évben, a cég befektetési ügyfelei közül a legtöbben – 25 százaléknál valamivel nagyobb arányban – az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedésére szavaztak. E folyamat ugyanis szűkítené a felzárkózó térség befektetési eszközeinek hozamelőnyét, potenciálisan csökkentve a befektetői keresletet.
Hasonló arányban nevezték a Barclays befektetési kliensei a felzárkózó térség legnagyobb kockázatának a kínai gazdaság esetleges kemény landolását, valamivel kevesebben – nem egészen 20 százaléknyian – pedig a világgazdasági recesszió lehetőségét jelölték be.(MTI)

Scroll To Top