Ciprusi mentőcsomag – Opten: 1500 hazai cég köthető Ciprushoz, a legnagyobb a Dunaferr

Magyarországon jelenleg 4500 vállalat tulajdonosi szerkezetében vannak klasszikus értelemben vett offshore tulajdonosok, ebből Ciprushoz 1500 cég köthető, amelyek közül a legnagyobb az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A cég keddi közleményében kiemeli: ha a ciprusi kormány elfogadja az új illetékekre tett javaslatot, az 1500 magyar érdekeltségű ciprusi vállalat kintlévő pénzeszközeinek akár 9,9 százalékát is elveszítheti egyik napról a másikra. Ez várhatóan a ciprusi offshore cégek számának jelentős csökkenéséhez vezet – véli az Opten.
Az Opten adatai szerint a 2011-es beszámolók alapján a legnagyobb ciprusi érdekeltségű hazai cégek az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt., a Hungary-Meat Élelmiszeripari Termelő Kft. és az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. Emellett az első tíz legnagyobb, ciprusi érdekeltségű magyar cég között van a West End Beruházó és Kereskedelmi Zrt., a Bonbonetti Choco Édesipari Kft., a Duna Kongresszus Ingatlanfejlesztő Kft., vagy az EXPERT Kereskedelmi és Informatikai Zrt.
A 2011-ben Magyarországon bejelentett ciprusi érdekeltségű vállalatok az Opten adatai szerint több mint 800 milliárd forint árbevételt produkáltak. Kétharmaduk adózás előtti eredménye negatív volt, így adófizetési kötelezettségük összességében sem érte el a 3 milliárd forintot. A hazai adóhivatal elől nem tudnak teljesen előrejtőzni: személyi jellegű ráfordításuk közel 80 milliárd forint, aminek jelentős része szintén az államkincstárt gazdagítja – emeli ki az Opten.
A cég kifejti, hogy az offshore társaságok alapítása nem ütközik törvénybe, illetve a magánszemélyek külföldi cégben realizált személyi jövedelme ugyanúgy adóköteles, elviekben tehát semmi sem indokolja az efféle cégek felszámolását.
A pénzáramlások és tulajdonosok azonosítása azonban rendkívül problémás az offshore cégeknél, ezért a diszkrét működést, illetve „kiskapukat” kereső vállalkozások továbbra is kedvelik ezt a cégformát. A szóban forgó vállalatok több mint 85 százaléka például rendszeresen ad le beszámolókat, és ez az arány rendkívül jónak számít.
Fontos tisztázni, hogy a nemzetközi adóoptimalizálás az Európai Unión belül a tőke szabad áramlásának köszönhetően legális folyamat. Az adóparadicsomok azonban ezt az irányelvet és az anonimitást összességében a tagállamok rovására használják ki. Nem véletlenül próbálja az EU normalizálni a helyzetet – hangsúlyozza az Opten közleménye.(MTI)

Scroll To Top