Londoni elemzők: mélyülhetett a magyarországi defláció novemberben - Gazdasagportal.hu

Londoni elemzők: mélyülhetett a magyarországi defláció novemberben

Mélyülhetett a magyarországi defláció novemberben, továbbra is elsősorban a nyersolajárak zuhanásának átszűrődő kiskereskedelmi hatásai miatt – jósolták a csütörtöki adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai az éves összevetésű fogyasztói árindex 0,5 százalékos visszaesését várják a múlt hónapra az októberben mért mínusz 0,4 százalékos tizenkét havi infláció után.
A ház elemzőinek becslése szerint a fogyasztói árak havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkenhettek, elsősorban az üzemanyagárak meredek esése nyomán. A JP Morgan szakértőinek számításai szerint az üzemanyagok kiskereskedelmi ára novemberben átlagosan 4,5 százalékkal esett az októberi szinthez képest.
A ház elemzőinek megítélése szerint a jelenlegi inflációs és növekedési környezetben 40 százalék körülire nőtt annak a valószínűsége, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további kamatcsökkentéseket hajt végre. A JP Morgan közgazdászai szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusának felújítása – a vártnál alacsonyabb infláció és a magyar gazdaság növekedésének lassulása mellett – közvetlen reakció lehetne arra is, ha az eurójegybank (EKB) szuverén kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési programba kezd, és ez 2015 első negyedévében – a portfolió-beáramlások várható növekedése miatt – forinterősödést okoz.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői is mínusz 0,5 százalékos inflációt jósoltak novemberre, szintén elsősorban az energiaárak csökkenésével indokolva az előrejelzést.
A Barclays szakértői kimutatták, hogy a legutóbbi hónapok olajáresése és a forint erősödése 30 százalékkal csökkentette a nyersolaj forintban számolt piaci árát. A cég közgazdászai mindezek alapján azt jósolják, hogy az MNB a jövő héten esedékes új inflációs jelentésében meredeken a 3 százalékos középtávú célszint alá módosítja a 2015 és 2016 végére szóló inflációs előrejelzését.
A Barclays a maga részéről – a bázishatások miatt várható gyorsulást is figyelembe véve – csak 1 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációval számol 2015 végén, és 2016 végére is mindössze 1,7 százalékos éves inflációt vár, hangsúlyozva, hogy e prognózisokra is lefelé ható kockázatokat lát.
Ebben a környezetben a Barclays londoni elemzői is az MNB enyhítési ciklusának újraindulását várják. A ház összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre – vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra – számít jövőre, és azt valószínűsíti, hogy az újabb monetáris enyhítési ciklus márciusban kezdődik egy 0,20 százalékpontos csökkentéssel.
Az MNB enyhítési ciklusának újrakezdését a londoni elemzői közösség egyre szélesebb köre valószínűsíti.
A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a világpiaci nyersolajárak eddig bekövetkezett, 30 százalékot meghaladó zuhanása és az ebből eredő kiskereskedelmi üzemanyagár-csökkenés teljes egészében még meg sem jelent a magyar inflációs statisztikákban. A ház számításai alapján egyedül ez a folyamat közvetlenül 0,7 százalékpontot faraghat le a teljes kosárra számolt magyarországi inflációból 2014 végére.
Mindezeket figyelembe véve a cég közgazdászai azt várják, hogy az éves összevetésben számolt infláció az idei negyedik negyedévben átlagosan mínusz 0,2 százalék lesz Magyarországon, vagyis messze elmarad az MNB jelenlegi prognózisában erre az időszakra szereplő 0,4 százaléktól.
Az RBS elemzői szerint a következő hónapok inflációs számai, valamint az EKB széles körben várt mennyiségi enyhítési ciklusa meggyőzheti az MNB monetáris tanácsát arról, hogy van lehetőség a kamatcsökkentésekre.
Az RBS alapeseti forgatókönyve mindezek alapján az, hogy az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusa a december és március közötti időszakban kezdődik, az enyhítés mértéke pedig 0,30-0,50 százalékpont között lesz. A cég elemzői szerint e forgatókönyv megvalósulási esélye “nagyon közel van az 50 százalékhoz”.
A citybeli többségi véleménnyel szemben a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az októberinél valamivel kisebb mértékű, 0,3 százalékos áresést várnak a múlt hónapra. Indoklásuk szerint jóllehet az idei harmadik negyedévi közműdíj-csökkentés, valamint az alacsony élelmiszer- és olajárak dezinflációs hatása továbbra is érvényesül ugyan, de a tavalyi közműdíj-csökkentések már kezdenek kiesni az árindexből. A GS elemzőinek várakozása szerint ez jövőre a magyarországi infláció fokozatos gyorsulásához vezet.
A ház 2015-ben 2,5 százalékos átlagos magyar inflációt vár, és azzal számol, hogy 2016-ban az inflációs ütem eléri az MNB 3 százalékos célszintjét.(MTI)

Scroll To Top