Technikai elemzés: DAX futures

A DAX futures valamelyest visszapattant, miután támaszszintre talált a 9785-ös (S1) szinten. Az árfolyam a rövid távú növekvő trendvonal felett marad

A DAX futures valamelyest visszapattant, miután támaszszintre talált a 9785-ös (S1) szinten. Az árfolyam a rövid távú növekvő trendvonal felett marad, amely az október 16-i minimum szinttől ered, ami által a trend növekvő marad. Mindazonáltal inkább egyelőre a partvonalon helyezkedem el, mivel további korrekció közeledhet. Aggályaim alapját a momentum mutatószámok képezik. A 4 órás grafikonon az RSI és az MACD továbbra is negatív tartományukban vannak. Ezenkívül negatív divergencia van mindkét mutatószám és az ár mozgása között. A napi grafikonon a 14 napos RSI kilépett túlvásárolt tartományából és most lefelé mutat, miközben az MACD szélsőségesen magas szintekre került és lefelé keresztezte jelző vonalát.

• Támaszszint: 9785 (S1), 9700 (S2), 9525 (S3)

• Ellenállásszint: 10 100 (R1) (mindenkori maximum szintek)

A dollár szűk tartományban (±0,15%) mozgott egyetlen G10 deviza kivételével a szerdai európai délelőtt során. A kivétel a NOK volt.

Norvégia fogyasztói árindexe a várakozásoknak megfelelően novemberben éves szinten +1,9%-ra csökkent (októberben ez éves szinten 2,0% volt). Bár az adat megfelelt a várakozásoknak, az USD/NOK pár emelkedett, és a kereskedés kb. a 7,1730-as szinten folyt délidőben (a nap elején 7,1070 volt). A NOK-befektetők figyelme most a Norges Bank holnapi politikai értekezletére irányul. A Bank az előző, októberi értekezleten változatlanul 1,5%-os szinten hagyta a jegybanki alapkamatlábat, miközben Olsen kormányzó megjegyezte, hogy az inflációval és a termeléssel kapcsolatos kilátások nagyjából megfelelnek a szeptemberi előrejelzéseknek. Bár a novemberi infláció kismértékű csökkenése látszólag nem okoz gondot, az alacsony olajárak miatti bizonytalanság fokozódott a Bank növekedési kilátásait illetően, ezért a Bank a jövő év elején esetlegesen bekövetkező kamatlábcsökkentésre utalhat. Ez negatív lehet a koronára nézve.

Az európai délidőben az USD/NOK pár a 7,1600-as ellenállásszinti tartomány felett van, amelyet a 2009. március 9-ei és 10-ei maximum szintek határoznak meg. Szerintünk az ezen tartomány felfelé való áttörése valószínűleg megcélozza a 7,3000-es kulcsfontosságú zónát, amely erős ellenállásszintet nyújtott a párnak 2008. októbertől 2009. márciusig.

A JPY és az arany tegnapi erősödését részben elveszítette, mivel az európai részvénypiacokon emelkedtek az árfolyamok, ami (az előző több mint hét hetet tekintve legjelentősebb) fordulat a tegnapi értékesítésben. Délre a DAX a legmagasabb szintű erősödést könyvelhette el (+0,77% a keddi záró szintekhez képest). Az USD/JPY pár most a 119,20-as szint közelében van, de szeretném látni a 120,00-s szint ismételt, felfelé való áttörését, mielőtt biztosabb leszek a jelentős emelkedést és a hétfői maximum szint (121,85) ismételt tesztelésében.

Scroll To Top