Londoni elemzők: lassuló globális növekedésre utalnak az aktivitási adatok

Lassuló világgazdasági növekedésre utalnak a legújabb globális aktivitási mérőszámok – közölték szerdán londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó és szolgáltatási szektorainak teljesítményadataiból képzett saját, összesített beszerzésimenedzser-indexét (BMI), amelyet kivetít a világgazdaság egészére. Októberről szóló, szerda este ismertetett kimutatásában a ház közölte, hogy az általa kiszámított összágazati kibocsátási mutató a múlt hónapban jelentősen, 1,2 ponttal 53,6-ra csökkent, elsősorban a globális szolgáltatási szektor aktivitási mérőszámának meredek, 1,5 pontos esése miatt.
A JP Morgan szakértői szerint az általuk kimutatott, összesített októberi BMI-mutató éves szintre vetítve 2,9 százalékos pillanatnyi globális GDP-növekedésnek felel meg az előző négy hónapban folyamatosan jelzett 3,3 százalékos ütemek után.
A cég elemzői hangsúlyozzák, hogy az így valószínűsített 2,9 százalékos éves kivetítésű világgazdasági növekedés 0,4 százalékponttal alacsonyabb a JP Morgan 2014-re szóló jelenlegi előrejelzésénél.
A világgazdaság növekedési megtorpanását más mérőszámok is jelzik.
A Brookings Institution nevű tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt és a Financial Times londoni gazdasági napilap által kidolgozott és közösen vezetett Tiger (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) a cég és a lap legutóbbi összesítése szerint a feltörekvő és a fejlett gazdaságok zömében egyaránt a kibocsátás növekedésének széleskörű lendületvesztését mutatja.
A Brookings közgazdászai szerint a világgazdaság első számú növekedési hajtóerejévé az Egyesült Államok vált, márpedig ez a helyzet nem teszi lehetővé a tartós globális kilábalást; a kiegyensúlyozottabb növekedés megteremtésébe más gazdaságoknak is be kell szállniuk, és az ideális megoldás az lenne, ha ezt nem az export, hanem a hazai kereslet élénkítésével tennék.
A legutóbbi FT-Brookings index különösen a legnagyobb felzárkózó gazdaságok reálaktivitási gyengeségét jelzi. A kínai gazdaságból folyamatosan fogy a növekedési lendület, Brazília és Oroszország pedig “egyszerűen a kábultság állapotában van” – fogalmaztak a Brookings szakértői.(MTI)

Scroll To Top