Londoni elemzők: jövőre a vártnál jobb teljesítményt nyújthat a magyar gazdaság - Gazdasagportal.hu

Londoni elemzők: jövőre a vártnál jobb teljesítményt nyújthat a magyar gazdaság

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar gazdaság jövőre valószínűleg az eddig vártnál jobban teljesít, annak ellenére is, hogy az idei harmadik negyedévi növekedés üteme elmaradt az előző negyedévitől.

A kedden ismertetett részletes KSH-adatok szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest a második negyedévben mért 2,8 százalék után.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői az adatokat kommentálva közölték: véleményük szerint a harmadik negyedévi lassulás kellemetlen meglepetésként érhette a Magyar Nemzeti Bankot (MNB). A cég szerint az MNB az e hónapban esedékes új inflációs jelentésben valószínűleg 2 százalékhoz közelebbi szintre módosítja idei évre szóló növekedési előrejelzését a jelenlegi prognózisban szereplő 2,8 százalékról.
A JP Morgan londoni elemzői azonban közölték azt is, hogy várakozásuk szerint 2017-ben több ösztönző tényező már érdemi felhajtóerőt ad a magyar gazdaság növekedésének. A ház ezek közé sorolta a költségvetés feszességét lazító legutóbbi intézkedéseket – köztük a béremelési megállapodásokat és a társasági adó csökkentéséről hozott döntést -, valamint a bankközi kamatok meredek csökkenéséből eredő alacsonyabb adósságszolgálati költségeket, amelyek enyhítik a monetáris kondíciókat.
Mindezek alapján a JP Morgan elemzői az általuk eddig várt 2,5 százalékról 2,9 százalékra emelték a jövő évi magyar GDP-növekedésre szóló előrejelzésüket. Hozzátették: ebből következően immár jó esélyt látnak arra, hogy teljesül az MNB 3 százalékos GDP-növekedési célja, ez pedig enyhítheti az MNB-re az agresszívabb monetáris enyhítés miatt nehezedő nyomást.
Más nagy londoni házak ugyancsak növekedési fordulattal – emiatt a monetáris környezet bonyolultabbá válásával is – számolnak jövőre a magyar gazdaságban.
A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő térség jövő évi kilátásairól összeállított új, átfogó előrejelzésükben közölték: 2016-ra 1,9 százalékos, jövőre azonban már 2,9 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Ez szintén javított előrejelzés, a ház ugyanis eddig a magyar hazai össztermék 2,5 százalékos bővülésével számolt 2017-ben.
Közölték, mivel a magyar gazdaság növekedése eddig elmaradt a várttól, és az infláció is egyelőre messze jár az MNB céljától, a magyar monetáris politika enyhítésre hajló jelenlegi alapállása logikus. Jövőre azonban a növekedéssel együtt az infláció is várhatóan erőteljes lendületre kap, miközben a költségvetési politika lazul – hangsúlyozták a Morgan Stanley elemzői. E környezetben, a ház várakozása szerint, az MNB jelenlegi enyhítési alapállásának fenntartása akkor már jó eséllyel nehezebbé válik, bár a cég londoni elemzői nem várják, hogy a magyar jegybank erre azonnal kamatpolitikájának szigorításával válaszolna.
A Fitch Ratings minap Londonban ismertetett átfogó év végi regionális előrejelzése szerint is az ideinél számottevően jobb növekedési kilátásokkal várhatják 2017-et a feltörekvő európai térség gazdaságai. A nemzetközi hitelminősítő új prognózisa szerint a térség egészében a cég által 2016-ra várt 1,9 százalékos átlag után 2017-ben 2,7 százalékra gyorsul a gazdasági növekedés.
Magyarországon a Fitch az idén 2,1 százalékos, jövőre 2,6 százalékos GDP-növekedést vár reálértéken.
A hitelminősítő szerint a 2017-re várt gyorsulás fő hajtóereje mindenekelőtt az EU-folyósítások növekedése lesz, de szerepet játszik az ösztönző monetáris környezet és a reálbérek emelkedése is.(MTI)

Scroll To Top