GKI: átlagosan 8 százalékos jövő évi béremelést terveztek a cégek novemberben

Átlagosan 8 százalékos jövő évi béremelést terveztek a cégek novemberben – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. kedden a vállalkozások körében végzett felmérése alapján az MTI-vel.

A GKI ezer, tíz főnél több alkalmazottal rendelkező céget felölelő reprezentatív felmérését kiegészítette a béremelésekre és a munkaerőhiányra vonatkozó kérdésekkel is. A felmérés november 10. és 20. között, az országos bérmegállapodás létrejöttét megelőzően készült.
A válaszadók átlagosan 7,7 százalékos béremelési hajlandóságról adtak számot, ami a létszámmal súlyozva eléri a nyolc százalékot.
A létszám szerinti bontásban a legmagasabb béremelést a 250 alkalmazott fölötti vállalatok tervezik, átlagosan 11 százalékkal, míg a 21-50 embert foglalkoztatóknál 8 százalék volt az átlag. A többi méretkategóriában 6,6-7 százalék közötti növekedést valószínűsítettek a válaszadó cégek.
Az ágazatok szerint vizsgálva a válaszokat a felmérés készítői azt jelzik előre, hogy az átlagon felül emelik várhatóan a béreket a könnyű- (8,7 százalék) és fémiparban (7,9), továbbá a kereskedelemben (8,3), a legkevésbé az pedig az élelmiszeripar cégei tudnak majd bért emelni (6,3).
A GKI szerint a keresetek alacsony szintje egyre súlyosabb probléma, különösen az ipari és az exportra termelő szolgáltató vállalatok esetében. Hozzátették: az emiatt kialakult munkaerőhiányt a hiányszakmákban meghirdetett ösztöndíjprogramok sem tudják orvosolni. Magyarország ráadásul nemcsak a nyugati, hanem a környező államokhoz képest is lemaradt a keresetek tekintetében, ez pedig még sürgetőbbé teszi a bérkonvergencia folyamatának gyorsítását – olvasható a közleményben.(MTI)

Scroll To Top