Londoni elemzők: javul a magyar növekedésre adott konszenzusos előrejelzés

Javul a magyar gazdaság növekedésre adott elemzői konszenzusos előrejelzés, ugyanakkor kérdéses, hogy az idei első negyedévi lendület tartható-e – közölték szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a minap tájékozódó látogatást tettek Budapesten, ahol az MNB elemzőstábjával, a nemzetgazdasági minisztérium illetékeseivel, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szakértőivel, az Európai Bizottság és az IMF helyi képviselőivel, egy politikai elemzővel és helyi közgazdászokkal tárgyaltak.
A látogatásuk tapasztalatairól összeállított, szerda este Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: a magyar gazdaság idei teljesítményére adott konszenzusos előrejelzési átlag jelenleg 0,3 százalékos egész évi növekedést valószínűsít. A márciusi konszenzusos átlag még 0,1 százalékos visszaesést prognosztizált. A konszenzus javulásának előzménye a ház szerint a vártnál gyorsabb idei első negyedévi növekedés.
A JP Morgan szakértői szerdai beszámolójukban megerősítették, hogy a maguk részéről 0,5 százalékos idei GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban.
A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor az általuk kérdezett elemzők kétlik, hogy az idei első negyedévi erős növekedési lendület tartható lesz, részben azért, mert az év eleji teljesítménybővülés fő tényezője a raktárkészlet-dinamika volt, ugyanakkor a hazai kiskereskedelmi értékesítés továbbra is gyenge.
A jövő évi magyar gazdasági növekedés konszenzusos előrejelzési átlaga változatlanul 1,4 százalék – közölték beszámolójukban a JP Morgan londoni elemzői.
A City elemzői közösségében van ennél jóval borúlátóbb előrejelzés is.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics az európai felzárkózó térség növekedési kilátásairól minap összeállított átfogó helyzetértékelésében Magyarországon, Csehországban, Horvátországban és Ukrajnában az idei év egészére recessziót jósolt. A magyar gazdaság esetében 0,5 százalékos idei GDP-visszaesés szerepel az előrejelzésben, jövőre ugyanakkor a Capital Economics 1,0, 2015-ben pedig 2,0 százalékos magyar növekedést valószínűsít.
Az idei magyar recessziós előrejelzéssel a cég mélyen a londoni konszenzus alatt jár.
A JP Morgan londoni elemzői a magyarországi tárgyalásaikról szóló szerdai beszámolójukban közölték: az MNB várakozása szerint az általa elindított növekedésösztönző célú hitelfinanszírozási program 0,2-0,5 százalékpontot adhat hozzá a GDP-növekedés üteméhez, elsősorban 2014-ben.
A cég elemzői közölték azt is: változatlanul megfelelőnek látják alapeseti előrejelzésüket, amely szerint az MNB még további 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.
A magyar jegybanknak nincs kijelölt optimális reálkamat-célja, de attól óvakodik, hogy a nominális kamatszint és a várt inflációs ütem különbségeként kiszámolt – ex ante – reálkamatot negatív tartományba vigye – írták budapesti megbeszéléseikről a JP Morgan londoni közgazdászai.
A ház szakértői szerint a 2014-re szóló, 3,2 százalékos átlagos inflációval számoló előrejelzésük alapján ebből 3,25-3,50 százalékos magyar jegybanki alapkamat-mélypontra lehet következtetni.
A JP Morgan londoni elemzői szerint úgy tűnik, hogy az MNB Monetáris Tanácsának tagjait nem aggasztja a hosszú lejáratú magyar állampapírok esetében tapasztalható hozamemelkedés, feltéve, hogy az inflációs várakozások rögzítettek maradnak, és a forint is megőrzi viszonylagos stabilitását.
A JP Morgan londoni szakértői tájékozódó megbeszélést tartottak egy magyar politikai elemzővel is, aki 55 százalékos esélyt adott arra, hogy a jövő évi parlamenti választásokat a Fidesz nyeri.
A cég szerdai londoni beszámolójában név nélkül idézett elemző 35 százalékosra taksálta a baloldali ellenzék győzelmi esélyét, és 10 százalékosra a politikai patthelyzet kialakulásának kockázatát.
A JP Morgan ismertetésében idézett elemzői vélemény szerint a baloldal egyelőre nem tudott megújulni személyi, ideológiai és szervezeti szempontból, ugyanakkor annak is nagyon csekély az esélye, hogy a Fidesz megtarthatja alkotmányozó kétharmados többségét.
Piaci szempontból a legrosszabb fejlemény egy „nem meggyőző”, szűk parlamenti többséget eredményező ellenzéki győzelem lenne, amelynek nyomán valószínűsíthetően cselekvési mozgástér nélküli kormány alakulna, kevés lehetőséggel arra, hogy lecserélje a Fidesz által a kulcsintézmények kulcspozícióira kinevezett vezetőket – áll a JP Morgan szerda esti londoni elemzésében.(MTI)

 

Scroll To Top