Gőz szivárgott a fukusimai erőműből

Gőz szivárgott a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű egyik reaktorépületéből csütörtökön, de a radioaktivitás szintje egyelőre nem emelkedett meg a létesítmény környékén – közölte a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat.

A cég bejelentése szerint a helyzet nem tekinthető veszélyesnek, a reaktorok hőmérséklete stabil, de a szivárgás okát még nem tudták pontosan megállapítani. A TEPCO szóvivője azt mondta, a gőz vélhetően azért szabadult fel, mert a reaktorépületbe bejutott esővíz érintkezett a reaktortartály forró felületével.
Az erőmű két éve hidrogénrobbanás által megrongált 3-as reaktorépületének ötödik emeletéről felereszkedő gőzt csütörtök reggel vették észre, a szivárgás még négy órával később is látható volt. A szivárgás helyszínét az életveszélyesen magas sugárzás miatt nem lehet emberi erővel megvizsgálni.
A fukusimai erőmű leszerelését az elmúlt hónapokban több fennakadás hátráltatta. A korábban a reaktorok hűtésére használt, mintegy 23600 köbméter erősen sugárszennyezett víz tárolása folyamatos problémákat okoz a TEPCO-nak, miután több, a víz tárolására használt tartály szivárogni kezdett. Ezzel párhuzamosan május óta folyamatosan emelkedik a sugárzás szintje a talajvízben és a tengerben az erőmű közelében, június elején 2011 óta a legmagasabb radioaktivitást mutatták ki a létesítmény kikötőjéből vett mintákban.
Az erőmű leszerelését 40 évre becsülik, és szakértők szerint az elmúlt hónapok problémái azt jelzik, hogy a TEPCO még koránt sincs túl a munka nehezén.(MTI)

Scroll To Top