London kínai befektetőket keres - Gazdasagportal.hu

London kínai befektetőket keres

Minden jel szerint nagyobb szerepet kaphatnak a kínai vállalatok London építésében – erre utalnak azok a kínai híradások és nyilatkozatok, amelyek Boris Johnson, London polgármesterének és üzleti delegációjának vasárnap kezdődött szűk egy hetes kínai látogatásával kapcsolatosak.

Az eddig megjelent hírek szerint a polgármester az új infrastrukturális beruházásokra kíván összpontosítani, Londonban 33 olyan területet jelölt ki, ahol a városfejlesztés részeként lakóingatlanokat, s hozzá infrastruktúrát építtetne.
Johnson kitartó toborzója a kínai befektetőknek, míg 2004-ben mindössze nyolc kínai vállalat fektetetett be, tavaly már 27 cég. Ugyanakkor az elmúlt tíz évben kevéssel több mint 150 kínai vállalkozás iratkozott fel a londoni befektetők listájára, miközben az Egyesült Államokból 300-zal többen voltak, Indiából pedig összesen 207-en.
A kínai befektetések Nagy-Britanniában 2012-ben elérték a 4 milliárd dollárt (871 milliárd forint), ami éves összehasonlításban 80 százalékos bővülés. London az Egyesült Királyságba irányuló kínai befektetések 60 százalékának célállomása.
Az idén már három jelentősnek ígérkező befektetést jelentettek be, az egyik egy 700 millió fontos (243,2 milliárd forint) luxus szálloda és lakókomplexum megépítése, amelyet a Dalian Wanda csoport jegyez. A másik egy 1 milliárd fontos kikötőépítési, míg a harmadik egy 500 milliós felújítási projekt.
A brit főváros polgármestere és küldöttsége Pekingben felkeresi majd a világ egyik legnagyobb szuverén befektetési alapját (CIC), a devizatartalékot kezelő állami hivatalt, (SAFE), illetve bankok vezetőivel és potenciális fejlesztőkkel is találkoznak.
London lakossága tízévente egymillió fővel gyarapszik, amivel egyrészt lakásgondok járnak, de mind több munkahelyre és irodára is szükség van, s ehhez sok-sok tőkére – hangoztatta Pekingben Kit Malthouse polgármester-helyettes.
Boris Johnson vasárnap újságírók előtt kifejtette, kevesli a kínai turisták számát Londonban. Tavaly 104 ezer kínai turista kereste fel Londont, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban és kétszer annyi, mint 2009-ben.
A polgármester látogatásával egy időben vendégeskedik Kínában George Osborne brit pénzügyminiszter, aki hasonló, de az egész országra kiterjedő célokkal érkezett. A hírek szerint kereskedelmi, üzleti, befektetési célú tárgyalásai mellett a vízumkibocsátás könnyítését is be fogja jelenteni. Előzetes nyilatkozatában a BBC-nek már kimondta azt a kínaiak fülének mindig tetsző mondatot, miszerint “Kínát lehetőségnek látom és nem fenyegetésnek”.(MTI)

Scroll To Top