Leminősítési vizsgálat alá vette a brit „AAA”-t a Fitch

Negatív felülvizsgálat alá vette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, „AAA” szintű államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings, azzal az indokkal, hogy a brit államadósság-ráta a legutóbbi hivatalos előrejelzések szerint később és magasabb szinten tetőzik a cég által korábban vártnál.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: a negatív felülvizsgálat annak a megnövekedett valószínűségét jelzi, hogy a cég rövid időn belül leminősíti Nagy-Britanniát.
Ezt a múlt hónapban egy másik hitelminősítő, a Moody’s Investors Service már megtette, megvonva Nagy-Britanniától a lehetséges legmagasabb, e cég módszertanában „Aaa”-val jelölt államadós-besorolást.
A Moody’s február 22-én jelentette be Londonban, hogy az addigi „Aaa”-ról egy fokozattal „Aa1”-re rontotta Nagy-Britannia hazai és külső szuverén kötvénykötelezettséginek osztályzatát.
A Moody’s a leminősítéshez fűzött elemzésében közölte: várakozása szerint a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.
Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az „Aaa/AAA” szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.
A Fitch Ratings a negatív felülvizsgálatról szóló péntek esti bejelentésében közölte: a lépéshez a brit kormány mellett működő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) legutóbbi gazdasági és államháztartási előrejelzései  szolgáltatták az indokot. Az OBR által kidolgozott új prognózisok szerint ugyanis a bruttó államadósság-ráta a 2016-2017-es pénzügyi évben tetőzik a brit hazai össztermék (GDP) 100,8 százalékán, a nettó közadósság-ráta pedig eléri a 85,6 százalékot, és a két mutató csak a 2017-2018-as pénzügyi évben kezd csökkenni.
A Fitch Ratings saját korábbi előrejelzése az volt, hogy a bruttó államadósság-ráta a GDP-érték 97,3 százalékán tetőzik 2015-2016-ban.
A Fitch a brit adósbesorolás felülvizsgálatának bejelentéséhez fűzött pénteki elemzésében felidézte azt a korábbi állásfoglalását, hogy ha Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája nem a GDP-érték 100 százaléka alatt stabilizálódik, és a stabilizálódás után nem indul meg határozottan a 90 százalékos szint felé, annak valószínű következménye a brit szuverén adósosztályzat leminősítése lesz.(MTI)

Scroll To Top