Csökkent tavaly az MKB Bank adózás előtti vesztesége

A költségek és az értékvesztés után elszámolt veszteségek mérséklődésének hatására ötödével csökkent tavaly az MKB bankcsoport adózás előtti vesztesége – közölte a bank pénteken.

 

A bank adózás előtti vesztesége 81,32 milliárd forintot tett ki 2012-ben, kevesebbet az előző évi 103,64 milliárd forintnál. Az MKB Bank megszűnt tevékenységek eredményével korrigált adózás előtti vesztesége hasonló mértékben, 89,17 milliárd forintra mérséklődött a 2011. évi 109,25 milliárd forintról.
A pénzintézet közlése szerint a 2012-es eredményre negatív hatást gyakorolt a külföldi leányvállalatok teljesítménye, továbbá nagyban hozzájárultak a veszteséghez egyes kormányzati intézkedések, például a bankadó, valamint az MKB-t kiemelten sújtó végtörlesztés hatására bekövetkező kamateredmény-kiesés. A társaság nem közölt az adózás utáni eredményre vonatkozó adatokat.
A hitelintézet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemeli: a korábbi években elszenvedettnél kisebb mértékű, 89 milliárd forintos, a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerinti, csoportszintű éves adózás előtti veszteség alapvető oka a válság előtti években a kelleténél magasabbra duzzadt projekthitel-portfolió. Ez a főként kereskedelmi ingatlanok finanszírozásához kapcsolódó kitettség – a kedvezőtlen makrogazdasági környezetben – az elmúlt évben is számottevő céltartalék-képzésre kényszerítette a bankot – olvasható a hitelintézet közleményében.
Leszögezik: a 2012-ben a tulajdonossal közösen kidolgozott stratégia értelmében az MKB Banknak középtávon kiegyensúlyozott jövedelemtermelő-képességű, önmagát finanszírozni tudó, piacképes bankká kell válnia, ennek kezdeti eredményei már jelentkeznek.
A közlemény szerint 2012-ben a stratégia fókuszában álló üzletágakból, tevékenységekből származó bevételek a tervek szerint alakultak, így a bank teljesíteni tudta a 2012-re vonatkozó bevételi célkitűzéseit.
A banki dokumentum szerint ezzel párhuzamosan – a 2012 elején elindított, kétéves költségcsökkentési program révén – a banküzemi költségek egy év alatt több mint 5 milliárd forinttal csökkentek. Tovább javult a bank és a bankcsoport önfinanszírozó képessége (a hitel/elsődleges források mutató csoportszinten 137-ről 123 százalékra, míg a bank esetében a hitel/betét mutató 135-ről 119 százalékra csökkent), emellett az ügyfélforrások átstrukturálására tett erőfeszítések is eredményesnek bizonyultak.
A bank jelezte, hogy 2013-ban a bevételtermelő képesség fokozását tekinti elsődleges stratégiai céljának.
A közlemény szerint a költséghatékonyság további javítása mellett kiemelten fontos a jövedelemtermelő képességet veszélyeztető üzletágak, tevékenységek leépítésének folytatása.
Ezzel összefüggésben az MKB tovább vizsgálja a külföldi érdekeltségeivel kapcsolatos stratégiai opciókat. Emellett  előrelép a korábban elindított szerkezetátalakítási programban, amelynek révén még markánsabban elkülönülhet az ingatlanprojekt-portfólió a jövedelemtermelő képességet javítani tudó üzletágaktól, tevékenységektől – mutat rá a közlemény.(MTI)

Scroll To Top