Különadó: a NAV a visszatérítésről szóló jogszabály hatálybalépésére vár

A 98 százalékos különadó visszaigénylésének módjáról az erről szóló döntést rögzítő jogszabály hatálybalépése után tud tájékoztatást nyújtani a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) – közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére.

    A NAV a jogszabály megalkotásáig érdemi döntést nem hoz.
    Az adóhivatal azt is közölte, hogy 2014. július 29-ig 275 különadóval érintett önellenőrzés érkezett, ezek közül ötöt hibásan töltöttek ki és nyújtottak be, a javításuk folyamatban van. A további 270 önellenőrzési bevallás feldolgozása megtörtént, az ellenőrzésre történő kiválasztás, az ellenőrzések lefolytatása folyamatban van, eddig 180 ellenőrzés elrendelése történt meg, azonban egyetlen első fokú határozatot sem adott ki a NAV.
    A 98 százalékos különadó személyi jövedelemadóval és egészségbiztosítási járulékkal csökkentett összege jár vissza az adózóknak a kormány júliusi döntése értelmében.
    Kurucz Éva kormányszóvivő július 9-én az MTI-nek elmondta: a baloldali kormányok hatalmas összegű és  
indokolatlan végkielégítéseket osztottak ki az akkori vezetőknek. Mindez joggal sértette a magyar emberek igazságérzetét, ezért az Országgyűlés 2010-ben a kormány javaslatára a 98 százalékos különadó bevezetéséről döntött.  
    A strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság későbbi döntése alapján ugyanakkor a különadó az adózónak visszajár. A 2 millió forint feletti végkielégítéseket terhelte a törvény a 98 százalékos különadóval.(mti)

Scroll To Top