Financial Times – Magyarország a hadsereg mozgósítását fontolgatja a migrációs válság kezelésére

Magyarország a hadsereg mozgósítását fontolgatja a migrációs válság kezelésére – emelte ki csütörtöki számában a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a lapnak nyilatkozva azt mondta, az a veszély fenyeget, hogy Magyarország “elsüllyed” a menekültek terhe miatt, s amiatt emelt szót, hogy a határvédelemre szolgáló uniós forrásokat más tagállamok veszik el.
A lap megállapítja, hogy míg a Földközi-tengeren érkező menekülthullám nagy figyelmet kap, a Balkánon, a szárazföldön, az unióba Magyarországon keresztül érkező tízezrek kezelésének összehangolásával hadilábon állnak a tagállamok kormányai.
A lap Kovács Zoltán kormányszóvivőt is idézi, aki szerint jelenleg csak Magyarország teszi megfelelően a dolgát, és regisztrálja a menedékkérőket, ahogy beérkeznek. “Ha mindenki ezt tenné, javulna a helyzet” – mondta.
A lap Nils Muizniekset, az Európa Tanács emberi jogi biztosát is idézi, aki szerint elhibázott terv, hogy Bulgária és Magyarország katonákkal tervezi útját állni a menekülthullámnak.
Készültségben a magyar hadsereg, hogy megállítsa a menekültáradatot című cikkében a brit The Daily Telegraph arról ír, hogy Magyarország nehezen birkózik meg a rekordszámú menekülttel, akik kétségbeesetten utat akarnak találni Európa gazdagabb részébe. Beszámol a röszkei táborban történt incidensről, és arról, hogy a többségében szíriai és afgán menekültek attól félnek: ha Magyarországon regisztrálják őket, nem juthatnak el Nyugat-Európába – elsősorban Németországba – vagy az északi országokba.
Naponta kétezren jutnak át a magyar kerítésen címmel megjelent riportjában a The Guardian úgy fogalmaz, azzal, hogy a menekültek biztonságosabb utakat keresnek (a Földközi-tengeren való átkelésnél) Magyarország lett az európai menekültválság új gócpontja. Röszkei keltezésű cikkében a szerző, Daniel Nolan azt írja, úgy tűnik, a kerítés nem rettenti el a többségében szíriai és afgán menekülteket. A válság belpolitikai vetületeire kitérve a lap beszámol arról: Orbán Viktor miniszterelnököt az a vád érte, hogy ki akarja fogni a szelet a Jobbik vitorlájából.     Lampedusa szigetéhez hasonlitotta Szegedet a Corriere della Sera csütörtöki számában közölt tudósítás. Az olasz napilap újságírója szerint Magyarország déli határvárosa azt a helyzetet idézi, amely egészen 2013-ig a dél-olasz Lampedusa szigetén ismétlődött meg, ahova az észak-afrikai partokról indult migránsok érkeztek tömegével. A La Stampa Paczolay Péter római nagykövet levelét közölte, amelyben az olasz napilap egy korábbi cikkére reagálva a magyar alkotmánybíróság volt elnöke kifejtette, hogy az ideiglenes határzár és a magyar menekülttörvény semmilyen nemzetközi jogszabályt nem sért meg.
A Le Figaro című francia lap idézte Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki jelezte, hogy a hadsereg készen áll a bevetésre a határnál, amennyiben erre a parlament felhatalmazást ad.  A lap felidézte, hogy Rogán Antal és Lázár János a migránsok egyre agresszívebb viselkedésére hivatkozva kezdeményezte, hogy négy év börtönbüntetéssel lehessen sújtani az illegális határátlépést és a még épülő határzár megrongálását. Biacsi József, Ásotthalom plébánosa szkeptikus a javaslattal kapcsolatban, mert szerinte “a börtönök már tele vannak, ugyanakkor tény, hogy Európának tennie kellene valamit”. A tudósító szerint a migránsok beáramlása felgyorsult a határra tervezett kerítés bejelentését követően, a félkész határzár pedig egyelőre teljesen hatástalan a migránsok megállítására.
http://www.lefigaro.fr/international/2015/08/26/01003-20150826ARTFIG00276-migrants-la-hongrie-prepare-des-mesures-d-exception.php
Amikor Európa ismét falakat húz fel címmel külön írást is közölt a lap. Ebben Jean-Jacuqes Mevel “meglepő kontrasztnak” nevezte, hogy 25 évvel azután, hogy a magyar határőrség átvágta a vasfüggönyt és ezzel történelmi tettet hajtott végre, most új szögesdrótot épít. A lap szerint a migrációs válság még nem ellenőrizhetetlen, de Európa nem képes meggyőző választ adni rá. Az euróválsághoz hasonlóan most is a nemzeti politikák állnak szemben a közösségi gondolattal, és a viharban mindenki csak magára gondol. Németország és Franciaország hanyagsággal vádolja a déli országokat, Olaszország és Görögország viszont arra panaszkodik, hogy nem bírja a migránsok terhét egyedül cipelni, akik viszont elsősorban észak felé tartanak. “Európa összetartása szempontjából a migrációs válság talán komolyabb, mint a közös valutáé” – írta a Le Figaro.
http://www.lefigaro.fr/international/2015/08/26/01003-20150826ARTFIG00323-quand-l-europe-se-herisse-de-nouveau-de-murs8230.php

(MTI)

 

Scroll To Top