Külföldi sajtó Magyarországról – Az EU-t évek óta bíráló Orbán tűnik az események logikus nyertesének

A Die Welt című német konzervatív napilap hétfői számában Boris Kálnoky arról írt, hogy a Brexit milyen következményekkel járhat Magyarországra és a visegrádi országokra nézve.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szerző szerint “szinte úgy beszél, mintha saját győzelme lenne a Brexit-szavazás”. A Die Welt emlékeztetett rá, Orbán röviddel az eredmény ismertetését követően azt mondta, a referendum a migrációs politikáról szólt. A lap szerint az EU-t évek óta hevesen bíráló Orbán Viktor tűnik az események “logikus nyertesének”. Magyarországgal az élen a visegrádi országok gyakorta bírálják az EU-t, több nemzetállamot és kevesebb európai integrációt akarnak – tette hozzá Kálnoky. “Most, hogy a Brexit-referendumot követően az EU jövője nyitottabb kérdés, mint valaha, lehet, hogy ütött a kelet-európaiak órája” – fejtette ki a Die Welt.
Prőhle Gergely korábbi berlini magyar nagykövetet idézve a lap azt írta, ha a visegrádi országok továbbra is az eddigihez hasonlóan működnek együtt, sokkal több befolyásra tehetnek szert az EU-ban. Egyetértett ezzel a véleménnyel egy magas rangú, Budapesten élő német forrás is: lehetőség ez a visegrádiak számára, főleg, ha más közép- és délkelet-európai országokkal is elmélyítik a viszonyukat. Úgy vélte, ha még Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is úgy gondolja, hogy több teret kell biztosítani az egyes tagállamoknak, akkor “egy kicsit olyan irányba tartanak a dolgok, amilyennek Orbán Európát elképzeli”.
A Die Welt szerint a kelet-európai országoknak az EU jövőjéről folytatott vitában nagyobb befolyásuk lehet, mint a belépésük óta bármikor. Prőhle úgy vélte, a Brexit következményeként nem csupán kevésbé “angol EU”, hanem kevésbé “német szövetség” is keletkezhet, mivel az egyre mélyülő integrációról szóló német projektet lefékeznék. A politikus Mark Rutte holland kormányfőnek azt a mondatát idézve, miszerint jobban kellene hallgatni a polgárokra, úgy vélte, “ha még Rutte is azt mondja, akkor talán tényleg egy lépéssel távolabb kerülünk az egyre több Európától, pontosan, ahogy a polgárok mondják”.
Orbán Viktor, a futballista kormányfő címmel közölt véleménycikket az El Mundo. A spanyol liberális napilap megállapította, hogy az elmúlt hat évben a magyar kormány 500 millió eurót szánt költségvetési forrásokból a labdarúgás fejlesztésére, amely meghaladja az oktatásra szánt forrásokat.
A szerző, Denis Iglesias írásában kifejtette: a magyar miniszterelnök futballista szeretett volna lenni, de politikai pályafutása gyümölcsözőbb volt mint focista pályafutása.
A cikk írója megszólaltatta David Mateost, a Ferencváros spanyol idegenlégiósát is. A futballista szerint az Európa-bajnokság a magyar csapat számára jó volt arra, hogy felemelje a fejét, és felhagyjon a múltba nézéssel.(MTI)
http://www.elmundo.es/deportes/2016/06/26/576ee7af46163f1b058b4581.html

 

Scroll To Top