Nem kell félni, hogy a Lehman-sokk utánihoz hasonló globális pénzügyi válság alakulna ki

Londoni pénzügyi elemzők szerint megalapozatlanok azok a félelmek, hogy a világgazdaság ismét olyan globális pénzügyi válság előtt áll, mint amilyen a Lehman Brothers óriásbank összeomlását követte, annak ellenére is, hogy egyes árfolyamindexek nagyobbat zuhantak a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta, minta Lehman-sokk után.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai hétfői helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a tőzsdei árfolyamok a múlt csütörtöki népszavazás előtti időszakban meredeken erősödtek, mivel a piac azt árazta, hogy a brit választók a bennmaradásra voksolnak.
A ház elemzői szerint a Londoni Értéktőzsde legnagyobb tőkeértékű vállalati papírjai alkotta FTSE-100-as index a múlt péntek óta végbement összeomlásszerű zuhanással mindössze ezt a fellendülést korrigálta, és a részvényárfolyamok a múlt hét egészét tekintve alig változtak, a FTSE-100-as mutató pedig még mindig a június közepi legutóbbi mélypontok felett jár.
A kontinentális részvényárfolyamok – különösen a pénzügyi szektor papírjai – rosszabbul teljesítettek, mint a FTSE-100 részvényei, részben azért, mert a londoni piacnak támogatást nyújtott a font versenyképesebbé vált árfolyama, de az összképet tekintve a piacok nem törtek be határozott lendülettel az idei eddig mélypontok alatti tartományokba – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.
Hozzátették: globális kitekintésben a brit EU-népszavazás óta végbement részvényárfolyam-esések “triviálisnak” tekinthetők azokkal a zuhanásokkal összemérve, amelyek a Lehman-sokk utáni globális pénzügyi válság egész időszakában, vagy a 2011-2012-es euróövezeti válság alatt lezajlottak.
A leghevesebb piaci reakció a font gyengülése, amely 1,33 dollár/font körüli több évtizedes mélypontokra sodorta az árfolyamot. Ez még folytatódhat is, tekintettel a brit gazdasági és politikai bizonytalanságokra, valamint a Bank of England – a brit jegybank – várható monetáris enyhítési lépéseire, amelyek nyomán a font jó eséllyel akár 1,20 dollár/fontig is gyengülhet – jósolták az elemzők.
A ház szerint azonban az elmúlt évek árfolyammozgásainak összefüggésében tekintve ez is kevésbé drámai veszteség. A font 2014 közepe és 2016 februárja között ugyanis 1,70 dollárról 1,40 dollárra esett, és kereskedelmi súlyozású bázison számolva jelenleg éppen ott van, ahol a 2009 és 2015 közötti időszak nagy részét töltötte.
A Capital Economics elemzői szerint mindezek alapján elhamarkodott következtetés lenne azzal számolni, hogy a globális piaci volatilitás az egész világgazdaság kisiklatásával fenyeget, vagy megakadályozná az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve újabb idei kamatemelését.
Más nagy londoni házak ugyanakkor igen borúlátó előrejelzéseket adtak a brit gazdaság kilátásaira, és az idei Fed-kamatemelést is kizártnak tartják.
A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül. Ez a cég is azzal számol, hogy a font 2016 végére 1,20 dollár/fontra gyengül. A TD Securities elemzőinek előrejelzése szerint azonban a brit népszavazás után kialakult helyzetben a Fed 2017 júniusáig nem emeli tovább irányadó kamatát, sőt a ház 30 százalékos esélyt lát arra is, hogy Fed kamatot csökkent, ha a népszavazási eredményből adódó, lefelé ható kockázatok ténylegesen érvényesülnek.
A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlege hétfőn közölte, hogy recessziót ugyan nem vár, de a brit gazdaság jövő évi növekedésre adott előrejelzését az eddig 2 százalékról 0,2 százalékra csökkentette.(MTI)

Scroll To Top