KSH: tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedése

Áprilisban tovább lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedésének üteme: a felvásárlási árak 11,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a márciusi 14,6 százalékos emelkedést követően – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növényi termékek éves drágulásának üteme 15,9 százalékosra csökkent a márciusi 20,5 százalékról, az élő állatok és állati termékek áremelkedése 3,2 százalékos volt az előző havi 4,2 százalékkal szemben.
A növényi termékek átlagos áremelkedésének mértéke annak ellenére mérséklődött, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök és a burgonya ára a szokásos szezonális hatások miatt felszökött. Az állati termékek áremelkedését pedig a vágómarha árának 23,7 és a tojás árának 20,7 százalékos csökkenése fékezte leginkább.
Az év első négy hónapjában a növények közül a gabonából és az ipari termékekből a tárolt mennyiséget értékesítették, ezért még a 2012. évi záró készletek határozzák meg az árakat.
A gabonafélék ára 18,4 százalékkal volt magasabb áprilisban, mint egy évvel korábban, míg márciusban 25,9 százalékos volt a termelői ár emelkedése. A búzánál a 2013. januári csúcs nem érte el a 2011. márciusi rekordárat, a kukoricánál pedig kismértékben meghaladta azt. Mindkét terméknél a januári csúcs óta kismértékben csökkentek az árak.
Az ipari növények ára 15,2 százalékkal nőtt az előző év áprilisához mérten, ezen belül az olajos növények ára 14,7 százalékkal lett magasabb.
A burgonya árindexe idén áprilisban a tavalyi alacsony árak miatt 78,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Tavaly áprilisban majdnem 20 százalékkal olcsóbb volt a burgonya mint 2011 azonos hónapjában.
A zöldségfélék ára 6,8 százalékkal emelkedett áprilisban a márciusi 5,6 százalék után. Elkezdődött a primőr termékek értékesítése, emellett az áremelkedéshez a márciusi télies időjárás is hozzájárult. A paradicsom ára mind a piacon, mind a felvásárlásnál csaknem 20 százalékkal emelkedett. Eközben a paprika ára a piacon több mint 17 százalékkal csökkent, míg felvásárlási ára ugyanennyivel nőtt.
A gyümölcsök árszintjét továbbra is az alma ára határozza meg, ami 10,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A szamóca a rossz időjárás miatt megközelítőleg 50 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. Így a gyümölcsárindex 13,0 százalékkal emelkedett 2012 áprilisához mérten, míg márciusban mindössze 0,2 százalékos volt az áremelkedés.
A vágóállatok áprilisi termelői árszintje 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágómarha felvásárlási ára 23,7 százalékkal csökkent. A baromfi árának növekedése fél éve kétszámjegyű maradt, 10,2 százalék volt áprilisban. A vágósertés termelői árának növekedése tavaly áprilisban 22,5, idén már csak 3,2 százalék volt.
Az állati termékek ára 2,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tej literenkénti felvásárlási ára év eleje óta lényegében 95 forinton stagnált, így a tavaly áprilisinál 5,9 százalékkal volt magasabb.
A tojás termelői árszintje az előző év azonos időszakához viszonyítva 20,7 százalékkal csökkent, ami a tavaly bevezetett baromfitartási jogszabály miatt kialakult 60 százalék feletti hirtelen árnövekedést részben kompenzálta – közölte a KSH.
Az év első négy hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 15,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Ugyanez az index 2012 első négy hónapjában 2,3 százalékos csökkenést jelzett. A növényi termékek termelői ára a tavaly első négyhavi 8,8 százalékos csökkenés után idén 22,0 százalékkal emelkedett, az állati termékek ára pedig a tavalyi 13,1 százalékra idén 5,0 százalékkal emelkedett. (MTI)

Scroll To Top