Japán jegybankelnök: a piacok idővel meg fognak nyugodni

A pénzpiacok idővel le fognak higgadni a kedvező reálgazdasági folyamatok hatására, a Bank of Japan pedig folytatja mennyiségi és minőségi enyhítési programját – közölte Kuroda Haruhiko japán jegybankelnök csütörtökön, miután a tokiói értéktőzsde indexe újabb hatalmas esést könyvelt el a nap folyamán, s a radikális monetáris enyhítés áprilisi bejelentését megelőző szintre csökkent.

A világ harmadik legnagyobb gazdasága biztos úton halad a válságból való kilábalás felé, ez pedig fokozatosan le fogja csitítani a piaci volatilitást – közölte Kuroda a japán sajtóval Abe Sindzó miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően.
A tokiói értéktőzsde indexe csütörtökön 6,35 százalékkal 12445,38 pontra esett, ezzel április 3. óta a legrosszabb zárást produkálta.
A jegybank április 4-én jelentette be radikális, a monetáris bázis két éven belüli megduplázására vonatkozó enyhítési programját, amelynek hatására a Nikkei index erőteljes emelkedésbe kezdett és május 23-án 5 és fél éves csúcson zárt. Azóta az index 22 százalékkal zuhant.
Ezzel párhuzamosan a jen kéthónapos csúcsra erősödött az amerikai dollárral szemben, a nemrég még 102 környékén is járt dollár/jen árfolyam 94 alá csökkent.
A zuhanást az Abe által június elején bejelentett növekedési program sem tudta megtörni, a reformtervekre szkeptikusan reagáltak elemzők és a piacok. (MTI)

Scroll To Top