Közzétette új egyezségi javaslatát az E-Star

Közzétette fizetőképességének helyreállítását célzó programját és módosított egyezségi javaslatát az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

A tavaly december óta csődeljárás alatt álló társaság korábbi, a február 4-i csődegyezségi tárgyalásra készített javaslatát nem hagyták jóvá a hitelezők, ezért a cég vállalta annak átdolgozását.
Az új javaslat szerint a biztosított és a nem biztosított hitelezői kategóriában is vállalná az E-Star a tőkekövetelések csaknem teljes – körülbelül 99,7 százalékos – megtérítését. Az előző ajánlatban az szerepelt, hogy a biztosított hitelezői kategóriában a tartozásokat teljes egészében visszafizetné a cég, a nem biztosított kategóriában viszont a 45,8 százalékát.
A dokumentum kiemeli, hogy a jelenlegi információk alapján a biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege csaknem 492 millió forint, a nem biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege pedig csaknem 17,9 milliárd forint.
A társaság ebben az egyezségi javaslatban is kéri hitelezőitől a követeléseik kamat- és egyéb járulékainak teljes elengedését.
A cég a követeléseket hitel/követelés-tőke konverzió útján teljesítené, mert az első csődtárgyaláson a hitelezők többsége ilyen javaslatot fogalmazott meg igényként – derül ki a tájékoztatásból. A csődeljárásban nyilvántartásba vett tőkeköveteléseket 50 millió darab, 10 forint névértékű törzsrészvénnyé konvertálnák. A konverziós árfolyamot a javaslat szerint úgy határoznák meg, hogy az összes nyilvántartásba vett tőkekövetelést 50 millióval osztanák, ennek alapján valamennyi hitelezőt minden 367 forint tőkekövetelés után egy darab újonnan, a tőkeemelés keretében kibocsátandó törzsrészvény illetné meg.
Az E-Star az új javaslatban is kéri a fizetési moratórium 120 nappal történő meghosszabbítását. Az indoklás szerint azért, hogy az egyezségi javaslat elvi támogatása esetén a részletek kidolgozásához, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével és esetlegesen a hitelezők jogi képviselőivel való egyeztetéséhez, valamint a végrehajtható javaslat megfogalmazásához elég ideje legyen a társaságnak.
A dokumentum szerint ha a hitelezők a javaslatot elvi szinten sem fogadnák el, akkor folytatják a sikeres egyezséghez szükséges tárgyalásokat, vállalják az egyezségi javaslat újbóli átdolgozását, illetve a törvényes határidőn belül új egyezségi tárgyalás összehívását. Ebben az esetben is szükséges azonban a moratórium 120 nappal történő meghosszabbítása, ugyanis a törvényes határidőn belül már nem lehetséges új egyezségi tárgyalás megtartása – hívja fel a figyelmet az E-Star.
Az ismételt csődegyezségi tárgyalást március 6-án tartják Budapesten. (MTI)

Scroll To Top