A jegybank visszautasítja Matolcsy vádjait

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszautasítja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtöki, a jegybankot érintő kijelentéseit és vádjait – közölte az MTI-vel az MNB sajtóosztálya.

Matolcsy György egy konferencián élesen bírálta a jegybankot egy publikálás előtt álló tanulmánya miatt, amelyben az MNB – a miniszter elmondása szerint – az államadósság növekedését vetíti előre Magyarországon.
A nemzetgazdasági miniszter előadásában úgy fogalmazott: a jegybank elemzése „példátlan, erkölcstelen, etikátlan, és nagyon nagy mértékben árt a Magyar Nemzeti Bank tekintélyének, a magyar jegybanknak, a magyar pénzügyi rendszernek és Magyarországnak”.
Az MNB sajtóosztálya közleményben szögezte le, hogy a jegybank szakmai stábja „minden körülmények között a szakmai sztenderdeknek megfelelően végzi tevékenységét, előrejelzései megalapozottak és objektívek”.
A jegybank emellett értetlenségének adott hangot, amiért Matolcsy György egy olyan bizalmas és az előadás idején még nem nyilvános anyagról mondott véleményt, amelyet az MNB csak péntek reggel 10 órakor publikál.
Az MNB hangsúlyozta: az elemzést korábban megküldték a Nemzetgazdasági Minisztérium számára, és a minisztérium képviselőit a tanulmányt tárgyaló monetáris tanácsi konzultációra is meghívták.
A minisztérium azonban sem írásban, sem pedig a monetáris tanácsi konzultáción az elemzéssel kapcsolatban kifogással nem élt, észrevételt nem tett – tudatta közleményében a jegybank. (MTI)

Scroll To Top