Közlekedési szakszervezet: két év alatt 45 százalékos béremelésre van szükség

A munkaerő elvándorlás, illetve a buszvezető hiány megoldása érdekében jövőre 25, 2018-ban pedig újabb 20 százalékos, összesen 45 százalékos béremelésre van szükség a teljes munkavállalói körben – közölte a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) hétfőn az MTI-vel.

A szakszervezet szerint a minimálbér- és a szakmunkás bérminimum-emelésének a mértéke, amelyet a kormány és a szociális partnerek elfogadtak, kockázatos bértorlódást eredményez a szakmában. Ennek kezelésére a teljes munkavállalói kör számára kell végrehajtani jövőre a 25 százalékos béremelést – tették hozzá.
A közlemény idézi Baranyai Zoltánt, a KKSZ elnökét, aki kifejtette: erre azért is szükség van, mert a munkaerőpiacon országrészektől függetlenül alacsonyabb szaktudást igénylő munkakörökben is nőnek a fizetések, amelynek elszívó hatását minden munkakörben érezni.
A Volán társaságoknál bruttó 250 ezer forint az átlagbér, ebben a menedzsment is benne van. A buszvezetők átlagos bruttó bére 240 ezer forint körül mozog, a sofőrök egy részének viszont jelentős túlórával sem éri el a keresete a bruttó 180 ezer forintot.(MTI)

Scroll To Top