Koronavírus – 39 beteg elhunyt, 1867 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Harminckilenc, többségében idős, krónikus beteg meghalt, és újabb 1867 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu kedden. Hozzátették: eddig 5 955 250 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 736 452-en a második, 1 millió 221 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 876 497-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 30 920 ember, a gyógyultak száma 800 796-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 44 781.
Kórházban 2839 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 17 549-en vannak, a mintavételek száma 7 464 487.
Felidézték, hogy a járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött: november elsejétől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.
Hozzátették, az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.
Jelezték azt is, a kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el és a betegek számának növekedése miatt újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.

A közlemény szerint a kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat. Erről a regisztráltak e-mailt is kapnak, amelyben felhívják az oltottak figyelmét, hogy a védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet.
Javasolják, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra – tették hozzá.
Mint írták, az új megbetegedéseket a delta variáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért őket arra kérik, hogy regisztráljanak, és mielőbb vegyék fel az oltást.
Hozzátették: a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.
A magyar lakosság többsége regisztrált a védőoltásra, és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is – emelték ki.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (157 461) és Pest megyében (121 969) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (52 303), Győr-Moson-Sopron (46 770) és Hajdú-Bihar megye (46 200). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 18 557 fertőzöttel.(MTI)

Scroll To Top