Kilenc hónap után először emelkedett a japán kompozitindex

Tavaly március óta először emelkedett a japán gazdaság kompozitindexének értéke a múlt decemberben – közölte csütörtökön a japán kormány.

A tizenegy legfőbb gazdasági mutatóból – többek között az ipari termelés, a kiskereskedelmi eladások és a munkahelyteremtés alapján – összeállított index 2012 utolsó hónapjában 2,5 ponttal 92,7 pontra nőtt.
Az index skáláján a 100 pont a szigetország 2005-ös gazdasági teljesítményét jelöli.
A kabinet közlése szerint ez 1985 óta a harmadik legjelentősebb havi emelkedés, amely a világgazdaságban uralkodó optimizmusnak, a jen gyengülésének, valamint a kormány gazdaságélénkítő lépéseinek köszönhető.
A következő hónapok fejleményeit előrejelző konjunktúramutató 1,4 ponttal 93 pontra nőtt, az utólagos mutató pedig 0,1 ponttal emelkedett.
Ugyanakkor a kabinet helyzetértékelésében továbbra is a kompozitindex romlására számít, amely „a recesszió nagy valószínűségét” jelzi.
Szintén csütörtökön közzétett adatok szerint decemberben sorozatban a harmadik hónapban, 2,8 százalékkal 752,9 milliárd jenre nőtt a gépipari megrendelések értéke a szigetországban. A kormány a megrendelések további 0,8 százalékos bővülésére számít 2013 első három hónapjában.
Elemzők szerint az adatok azt támasztják alá, hogy a tavaly 2008 óta harmadszor recesszióba süllyedt japán gazdaság a kilábalás felé tart. (MTI)

Scroll To Top