Az MFB és a TakarékPont hálózatba tömörült takarékok megállapodtak a hitelezés bővítéséről

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a TakarékPont üzleti hálózatba tömörült takarékszövetkezetek csütörtökön megállapodást kötöttek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) hitelezésének bővítésére.

A megállapodás aláírását követő budapesti sajtótájékoztatón elmondták: a megállapodás révén az MFB Kisvállalkozói Hitelnél gyorsabb lesz a hitelnyújtás, a hitelezésben az ügyintézés rendje javul. A TakarékPontba tömörült 23 takarékszövetkezet az MFB hitelkonstrukcióját közvetíti ki a kkv-knak.
Az MFB Kisvállalkozói Hitel célja, hogy a magyarországi székhelyű mikro- és kisvállalkozások beruházási és fejlesztési céljaikhoz hosszú lejáratú, kedvezményes forráslehetőséghez jussanak. Az igényelhető hitel maximális összege 50 millió forint.
A hitelt olyan kis- és középvállalkozások igényelhetik, amelyeknél a foglalkoztatotti létszám 50 főnél kevesebb, és éves nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forint. A hitel felhasználható ingatlan vásárlására, építésére, átalakítására, használt vagy új gépek beszerzésére, és szoftvervásárlásra.
Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója kérdésre elmondta: az idei üzleti terv alapján nettó értéken 100 milliárd forinttal szeretnék növelni az MFB hitelállományát.
Az MFB és a magyar takarékszövetkezetek közötti kapcsolat 2012-ben szorosabbá vált azzal, hogy a TakarékBankban az MFB 39 százalékos részesedést szerzett. A TakarékBankban többségi tulajdonos takarékszövetkezetek és az állami fejlesztési hitelintézet között az együttműködés a hitelezés területén is szorosabbá válik a csütörtökön aláírt szerződéssel – mondta Baranyay László.
A TakarékPont takarékszövetkezeti közösség és az MFB
között aláírt megállapodás révén egy 445 fiókból álló hitelintézeti hálózatban, azonos paraméterekkel lesznek elérhetőek az MFB kisvállalkozói hitelei.
„Ez az első állomása annak a stratégiai kapcsolatnak, amelynek keretében a TakarékPont Hálózat együttműködik az MFB-vel a fejlesztési bank közvetítői és refinanszírozási termékeinek értékesítésében” – hangsúlyozta Csicsáky Péter, a TakarékBank elnök-vezérigazgatója. Hozzáfűzte: a mostani megállapodás a Magyar Fejlesztési Bank és a Takarékpont hálózat között jött létre, de a TakarékBank határozott szándéka, hogy az együttműködés mielőbb kiterjedjen a takarékszövetkezeti integrációban részt vevő összes hitelintézetre.
Az új megállapodással tovább bővül a 23 tagból álló TakarékPont hálózatban elérhető kkv-hitelek kínálata, amelyen belül jelenleg a rövid futamidejű, likviditási forrásigény kielégítését szolgáló Széchenyi Kártya és a pályázati célú forrással támogatott beruházások finanszírozása tartozik a legkeresettebb termékek közé.
Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a takarékszövetkezeti integráció jelenleg mintegy 300 ezres kkv-ügyfélkörrel rendelkezik, a szövetkezeti hitelintézetek 280 milliárd forintra rúgó vállalati hitelállományának zöme kkv-kihelyezésből áll. (MTI)

Scroll To Top