Kezdeti lendületéből veszített a PEMÁK

Márciusban 25,8 millió euró értékben vásároltak és 472,3 millió euró értékben váltottak vissza a befektetők a Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK). A teljes állomány március végén 977,7 millió euró volt – közölte az Államadósság Kezelő Központ kedden az MTI-vel.

A PEMÁK bevezetése óta eltelt bő négy hónap alatt 2013. március végéig, 977,7 millió euróra mérséklődött az állomány értéke.
A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 18,5 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 76,8 százalék, a külföldieké pedig 4,7 százalék volt március végén.
Az ÁKK Zrt. kiemelt célja volt a PEMÁK esetében, hogy olyan forgalmazási rendszert alakítson ki, amely megfelelő likviditást biztosít az állampapírnak. Ezért a Magyar Államkincstárban folyamatosan visszaváltási árfolyamot jegyez az adósságkezelő, a többi forgalmazó számára pedig visszavásárlási árjegyzési kötelezettséget írt elő. Amint a márciusi forgalmazási helyzet is alátámasztja, ez a rendszer másodpiaci árjegyzés nélkül is lehetővé teszi a befektetők számára, hogy szükség esetén a futamidő lejárta előtt is pénzükhöz juthassanak.
A közlemény szerint az adósságkezelő fontos szempontnak tekinti az euró kötvény elérhetőségét a kisbefektetők és a lakosság számára. Ennek érdekében a Magyar Államkincstáron kívül már kilenc forgalmazó helyen lehet megvásárolni a terméket: a Citibank Europe Plc., a Concorde Értékpapír Zrt., az Erste Befektetési Zrt., az FHB Bank Zrt., az ING Bank N.V., a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt. fiókjaiban és a Sopron Bank Zrt.-nél. (MTI)

Scroll To Top