Két éves mélyponton az ifo német üzleti hangulatindexe decemberben

A vártnál nagyobb mértékben két éves mélypontra csökkent decemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.

Decemberben 101,0 pontra csökkent a várt 101,8 pont helyett az előző havi 102,0 pontról az ifo üzleti hangulatindexe Németországban. A mutató már sorban a negyedik hónapja csökken és decemberi értéke két éves mélypontot jelent.
A felmérésbe bevont gazdasági szakemberek aktuális üzleti kondíciókról alkotott véleményét számszerűsítő mutató 107,7 pontra csökkent decemberben az előző havi 105,5 pontról. A hat hónapra előretekintő várakozásaikat számszerűsítő mutató pedig 97,3 pontra 98,7 pontról.

A hangulat a feldolgozóiparban romlott a legnagyobb mértékben, a mutató 14,8 pontra esett a novemberi 17,7 pontról. A szolgáltatóiparban 26,8 pontra csökkent a hangulati mutató 30,7 pontról, a kis- és nagykereskedelemben pedig 9,1 pontra 9,8 pontról. Az építőiparban nem változott, a novemberivel megegyező 29,6 pont lett a hangulatindex decemberben is.
Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) már korábban csökkentette idei és jövő évi GDP-növekedési előrejelzését is, az idén eszerint 1,5 százalék, jövőre pedig 1,1 százalék lesz az előzőleg mindkét évre egyaránt kilátásban helyezett 1,9 százalék helyett.(MTI)

Scroll To Top