Európai Számvevőszék: javítani kell a civil szervezeteknek juttatott támogatás átláthatóságát

Átláthatóbbá kell tenni többek között a humanitárius és fejlesztési segélyek, valamint a környezetvédelem és a kultúra területén a civil szervezetek közreműködésével felhasznált uniós források felhasználását – ezt állapította meg egyebek mellett a luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

Mint közölték, 2014 és 2017 között az Európai Bizottság a becslések szerint 11,3 milliárd eurót irányzott elő nem kormányzati szervezetek általi felhasználásra.
A számvevők jelentésükben arra figyelmeztettek, hogy jelenleg nem megbízható az a rendszer, amely alapján az Európai Bizottság civil szervezetként sorolja be a szervezeteket. Véleményük szerint az uniós bizottság nem kezeli eléggé átláthatóan az uniós források civil szervezetek általi felhasználását.
Megállapították, amíg a civilek által irányított kezdeményezések kiválasztása általában átlátható módon történik, a különféle bizottsági főosztályok nem kezelik egységesen a harmadik felek által továbbadott támogatások kérdését. Az ellenőrzött ENSZ-szervezetek nem mindig átlátható eljárás keretében választják ki a közreműködő civil szervezeteket – emelték ki.
A jelentéstevők rámutattak, hogy nem egységes a civil szervezetek által felhasznált uniós forrásokkal kapcsolatos információk gyűjtése sem, és a bizottság – különösen a nemzetközi civil szervezetekből álló hálózatok és közvetett irányítású projektek tekintetében – nem rendelkezik átfogó információkkal.

A számvevőszék az ajánlotta az Európai Bizottságnak, hogy számviteli rendszerében javítsa a civil szervezetekről nyilvántartott információk megbízhatóságát. Ellenőrizze a szabályok és eljárások alkalmazását azokban az esetekben, amikor harmadik felek adnak tovább támogatásokat civil szervezeteknek. Véleményük szerint javítani kell a civilek által felhasznált uniós forrásokkal kapcsolatos információk gyűjtését. Egységes megközelítést kell elfogadni a nem kormányzati szervezeteknek biztosított finanszírozással kapcsolatos részletes adatok közzétételéről, valamint ellenőrizni kell, hogy az ENSZ-szervezetek teljes és pontos adatokat tesznek-e közzé a civil szervezeteknek juttatott uniós forrásokról.(MTI)

Scroll To Top