Kereskedési ötlet: Richter – A Magyar piac gyöngyszeme vagy gyógyszere?

Fejfájás nélkül ki lehet jelenteni, hogy aki Magyarországon tőzsdei kereskedéssel kezd el foglalkozni mindenképp a jól bevált hazai piacra merészkedik be először. A hazai kereskedésen belül pedig akaratlanul is belebotlunk az itthoni piac egyik meghatározó blue chip papírjába, a Richterbe.
1994 óta van lehetőségünk kereskedni a gyógyszergyártó cég részvényeivel, ami mára büszkén vívta ki magának a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) meghatározó tagja címet. A befektetők számára a magas likviditás mellett a kimagasló forgalom miatt szimpatikus a cég értékpapírja.

richter4Miért is kerülhet újra előtérbe a gyógyszergyártók magyar királya?

A cég utolsó jelentéséből egyértelműen kiderül, hogy a korábbi évek jelentős csökkenést mutató tendenciája megállt, és a piac stabilizálódott. Magyarországon kereken 5.0 %-os növekedést ért el a cég a tavalyi évhez képest, amire korábban a válság óta nem volt példa. Amit fontos megjegyezni, hogy a Richter orosz illetve ukrán érdekeltsége jelentős mértékű volt, de a kitettsége folyamatosan csökken. A rubel gyengülést megérezte a társaság, de kompenzálni tudta a veszteséget az Európai Unióban, az amerikai kontinensen, illetve a kimagasló kínai piacon elért 25.6%-os forgalomnövekedéssel.

Itt mindenképp érdemes kiemelni részletesebben az Egyesült Államok, illetve a Latin-Amerikai országok és az ehhez kapcsolódó régió növekedési számait. Az USA-ban a 2013-as alacsony forgalomhoz képest 9.5%-os növekedés párosul, ami mindenképp kimagaslónak mondható. Ez leginkább a Plan B OneStep márkanevű sürgősségi fogamzásgátlónak köszönhető. Emellett Dél-Amerikában 9.9%-os növekedés volt a bázisévhez képest. Szóval láthatóan átlagon felüli értékesítési számok jellemzik a Richtert az amerikai kontinensen is.

A cég közeli tervei között szerepel az amerikai piacon való bővülés, melynek az első lépése az Evestra céggel megkötött együttműködési megállapodás. A szerződés lényege, hogy a Richter öt millió dollar összegben kölcsönt ad az amerikai cégnek, aki saját fejlesztésére költi az összeget. A megállapodásban az áll, hogy három év múlva a Richter eldönti, hogy a hitelt kamatostul visszakéri, vagy a hitel összegéig részesedést szerez az Evestrában.

20150227„Az Evestra Inc. egy innovatív nőgyógyászati készítmények fejlesztésével foglalkozó, San Antonio-ban, Texas államban székhellyel bíró gyógyszeripari vállalat.”- írja róluk a Richter honlapja.

Összegezve fundamentális szempontból a Richter úgy tűnik újra a dinamikus fejlődés útjára lépett. Nagy valószínűséggel idén is számíthatunk tőle osztalékra, ami még kedvesebbé teheti számunkra ezt a részvényt, de érdemes megfigyelnünk technikailag is.

Ebből a szempontból a 3970-4020 szint pozíció felvétele megfelelő lehet a Richterben. Illetve a 200 napos mozgóátlag a 3875 szint adhat nekünk támaszt szóval erről a szintről újra emelkedhet a papír így a stoppunkat ez alá 3850 szintre érdemes elhelyezni.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top