Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.02.27

Az euróövezet tegnapi gazdasági hírei kedvezőek voltak; Németországban a munkanélküliek száma a vártnál jobban csökkent, ami konzisztens a közzétett fogyasztói bizalmi index emelkedésével A banki hitelezés – amely augusztusban a legalsó szintre ért – mérsékelten tovább emelkedett. De az EUR/USD pár nem volt ilyen reakciós az európai gazdasági hírekre a közelmúltban, különösen a növekedéssel kapcsolatos hírek esetében. Ennek oka valószínűleg az, hogy nincs jel arra, hogy a gyorsabb növekedés magasabb inflációt eredményez és ezért befolyásolja az EKB politikáját.

 

 • A dollár helyreállása megkezdődött A Fed elnöke, Janet Yellen által tartott beszámolót követő több gyenge nap után a dollár tegnap fordulatot vett, és az általunk követett összes G10 devizával és a legtöbb feltörekvő piacokbeli devizával szemben erősödött. Erősödni kezdett, miután a St. Louis-i Fed elnök, James Bullard megjegyzése szerint a Fed-nek ki kellene hagynia a „türelmes” frázist a márciusi nyilatkozatából. A dollár megőrizte erősségét és még jobban emelkedett, miután a januári USA-beli mag fogyasztói árindex felülmúlta a várakozásokat és a decemberivel azonos lett (havi szinten +0,2%, éves szinten +1,6%), jelezve, hogy valóban az alacsony energiaárak az infláció lassulásának fő okai, ahogyan Yellen is kifejtette beszámolójában. Ezenkívül a teljes fogyasztói árindexben bekövetkezett kismértékű defláció fellendítette az átlagos reálbéreket, amelyek havi szinten jelentősen, 1,2%-kal emelkedtek, ami alátámasztja a Fed álláspontját, miszerint a munkaerő-piac javulóban van. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások 5 bázisponttal emelkedtek a hozamgörbe hosszabb végén; a 10 éves futamidejű Treasury hozama kb. 10 bázisponttal emelkedett a minimum szintekről (2,0%-ra).
 • Az euró gyengült, és sok euró-medve, aki kerülte a kockázatot és várt a jelre, hogy visszaugorhasson, úgy döntött, hogy elérkezett az idő az euró eladási pozíciók újbóli nyitására. A piaci résztvevők valószínűleg észrevették, hogy a közelmúltban úgy volt, hogy amikor az euró jelentősen gyengül, nem áll helyre előző szintjeire, ezért úgy gondolják, hogy a legjobb a mozgás csúcsán beszállni, ahelyett, hogy a visszapattanásra várnak.
 • Az euróövezet tegnapi gazdasági hírei kedvezőek voltak; Németországban a munkanélküliek száma a vártnál jobban csökkent, ami konzisztens a közzétett fogyasztói bizalmi index emelkedésével A banki hitelezés – amely augusztusban a legalsó szintre ért – mérsékelten tovább emelkedett. De az EUR/USD pár nem volt ilyen reakciós az európai gazdasági hírekre a közelmúltban, különösen a növekedéssel kapcsolatos hírek esetében. Ennek oka valószínűleg az, hogy nincs jel arra, hogy a gyorsabb növekedés magasabb inflációt eredményez és ezért befolyásolja az EKB politikáját.
 • Eközben az a tény, hogy a német Bund kötvény hozama most a következő hét évet tekintve negatív, valószínűleg rontja az európai kötvényekbe való befektetés vonzerejét. A portugál hozamok a következő 10 évre tekintve az USA-beli Treasuries kötvényekéi alatt vannak! Valószínű, hogy bizonyos mértékű tőkekiáramlás van Európa területéről, mivel a kötvénybefektetőknek ezen szintek valószínűleg nem megfelelők. A részvények más téma: az Eurostoxx 50 idén eddig, helyi devizában számítva 13,6%-kal emelkedett (USD-ban számítva 5,3%-kal), és az S&P 500 csupán 2,5%-os emelkedést könyvelhetett el. Azonban várhatóan ezen áramlások nagy része deviza fedezetű (nyilvánvaló okok miatt).
 • Görögország megerősítette a tőkeáramlással kapcsolatos jelentéseket A Görögország bankbetéteivel kapcsolatos adatok megerősítették azon híreszteléseket, hogy az adósságról folytatott közelmúltbeli tárgyalások során tőkekiáramlás történt. A magánszektor bankbetétei 12,3 milliárd euróval (7,7%-kal) csökkentek a hónap során, ami bármilyen szempontból nézve rekordnagyságú. Ez jelzi, hogy a görögök eurózónából való kilépése miért lenne olyan nehéz az eurózóna egésze számára. Ha Görögország kilép, akkor valószínűleg a nehezebb helyzetben lévő országok betétesei is hasonlóan reagálnak, ami katasztrófát jelenthet az európai bankrendszerre nézve.
 • Az olaj ára jelentősen csökkent a Wall Street Journal egyik jelentése hatására, miszerint Irán és a hat nagyhatalom közel került az Irán nukleáris tevékenységével kapcsolatos megállapodáshoz. Ez kb. 700 ezer hordó/nap olajmennyiséget juttatna a piacra, ami tovább bővítené a már amúgy is hatalmas kínálatot. Az USA Szenátusának Külügyi Bizottságának elnöke, Bob Corker elmondta, hogy olyan törvényt fogadtatna el, ami felhatalmazná a Kongresszust arra, hogy felülvizsgálja az Iránnal kötött nukleáris megállapodásokat. Emiatt sokkal kevésbé valószínű, hogy az USA bármilyen megállapodást jóváhagyjon. Ez nem jelenti azt, hogy bika jellegű nézetet vallok az olajjal kapcsolatban, de ma bizonyos mértékű visszapattanásra számíthatunk. A technikai mutatók ugyanezt jelzik (lásd alább).
 • Japán adatai bizonyos mértékű helyreállást jeleznek Japán szokásos hó végi adatsorozata arra utalt, hogy a termelés javulóban van, de nem a hazai kereslet miatt. Az ipari termelés a vártnál gyorsabban, havi szinten 4,0%-kal emelkedett, ami az utóbbi négy évet tekintve a legnagyobb emelkedés; a viszonteladói értékesítés azonban a várakozásokat felülmúlva, havi szinten 1,3%-kal csökkent és a háztartások kiadásában is csökkenés állt be. Ez a kombináció valószínűleg meggyőzi a hatóságokat arról, hogy az export kereslet alapvetően fontos, valamint segít szilárdan kitartaniuk a jen gyengítésében, ellentétben a közelmúltbeli megjegyzésekkel (az áprilisi választások előtt), miszerint aggódnak a gyenge jen fogyasztókra gyakorolt hatása miatt. Eközben az inflációs ráta nagyrészt változatlan volt, ami szerint nincs közvetlen ok arra, hogy a BoJ jobban aggódjon (vagy akár kevésbé aggódjon).
 • Mai események: Az európai nap során a német februári fogyasztói árindex napvilágot lát, miután több tartomány publikálja adatait a délelőtt során. Szokás szerint a nagyobb tartományokat figyeljük meg útmutatásképpen, ahol a rövid távú irányt a közzétett teljes adat jelzi. Spanyolország és Olaszország inflációs rátája is napvilágot lát; várhatóan mindkettő deflációban maradt.
 • Svédország 4. negyedéves GDP-je várhatóan növekedést jelez a 3. negyedévhez képest, ami kissé erősítheti a svéd koronát.
 • Norvégia februári hivatalos munkanélküliségi rátája is napvilágot lát.
 • Az USA-ban a 4. negyedéves GDP 2. becslése várhatóan jelzi, hogy az USA gazdasága a kezdeti becsléshez képest lassúbb ütemben növekedett. A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) index 2. becslése az előrejelzés szerint változatlanul a kezdeti becslés értékével egyező. A chicagói beszerzési menedzser index és a Michigani Egyetem végleges fogyasztói hangulatindexe (mindkettő februárra vonatkozóan) napvilágot át. A januári függőben lévő lakásértékesítések várhatóan emelkedést mutatnak, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest. A meglévő lakások értékesítése adatában (hétfő) bekövetkezett csökkenés jelzi, hogy a függőben lévő lakásértékesítések adata is alulmaradhat a várakozásokon.
 • Ma beszédet tartanak: a Fed elnökhelyettese, Stanley Fischer, a New York-i Fed elnöke, William Dudley, a clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester, az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio és a Japán Nemzeti Bank helyettes kormányzója, Hiroshi Nakaso USA-beli Monetáris Politikai Fórumon vesz részt.

Az EUR/USD pár az 1,1260-as szint alá csökkent

 • Az EUR/USD pár csütörtökön csökkent, miután a mag fogyasztói árindex a vártnál nagyobb mértékben emelkedett januárban, bizonyítva, hogy a teljes ráta negatív tartományba való csökkenése főképpen az alacsonyabb olajáraknak tudható be. Az árfolyam az 1,1260-as (R1) kulcsfontosságú, ellenállásszintté vált támaszszint alá csökkent, ami az irányt szerintem csökkenőre változtatja, és utat nyithat az 1,1100-as (S2) szint ismételt teszteléséhez, amelyet a január 26-i minimum szint határoz meg. Mindazonáltal a mai napirend szerint közzéteszik az USA-beli 4. negyedéves GDP 2. becslését, amely várhatóan lassúbb ütemű gazdasági növekedést jelez, mint a kezdeti előrejelzés. Ez kisebb visszapattanást okozhat, és talán tesztet hajt végre az 1,1260-as (R1) (ezúttal ellenállásszint) közelében. Az RSI extra okot szolgáltat ahhoz, hogy ügyeljek egy ilyen visszapattanásra. A mutatószám kilépett túladott tartományából, és most felfelé mutat. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Az 1,1100-as (S2) szint lefelé történő áttörése a jövőben megcélozhatja a következő, 1,1025-ös (S3) támaszszintet, amelyet a 2003. szeptember 1-i maximum szint határoz meg.
 • Támaszszint: 1,1180 (S1), 1,1100 (S2), 1,1025 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,1260 (R1), 1,1390 (R2), 1,1450 (R3)

 

Az AUD/USD pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 0,7900-as szint körül

 

 • Az AUD/USD pár csökkent, miután ellenállásszintre talált frakcionálisan a 0,7900-as (R2) szint felett, de a csökkenést megállította a rövid távú fekete növekvő tartomány alsó határa. Az 1 órás grafikonra tekintve látható, hogy a 14 órás RSI emelkedett, miután kilépett túladott tartományából, miközben az órás MACD a legalsó szintre ért, és úgy tűnik, hogy hamarosan készen áll felfelé áttérni jelző vonalán. Ezen momentum jelzéseket figyelembe véve, és mivel a tartomány alsó határa is közel van, számítanék arra, hogy a következő hullám növekvő lesz. A pár általános képét figyelembe véve azonban nem fogadnék erre. A napi grafikonon a január 21-i kerek 0,8000-es (R3) pszichológiai érték lefelé történő áttörése a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását jelezte. Ezért a 0,7640-es (S2) szintről való közelmúltbeli helyreállást korrekciós mozgásnak tartanám, és a medvék várhatóan előbb-utóbb átveszik az irányítást. Továbbra is úgy vélem, hogy az AUD/USD pár tesztelni fogja a 0,7500-as (S3) tartományt a jövőben.
 • Támaszszint: 0,7750 (S1), 0,7640 (S2), 0,7500 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7840 (R1), 0,7900 (R2), 0,8000 (R3)

Az EUR/JPY pár lefelé áttörte a 133,80-as szintet

 • Az EUR/JPY pár tegnap csökkent, majd elérte és lefelé áttörte a 133,80-as (R1) ellenállásszintté vált támaszszinti akadályt. Az eladók most várhatóan megcélozzák a 132,30-as (S1) támaszszintet. A rövid távú mutatószámok negatív momentumot jeleznek, és fokozzák a csökkenő hullám folytatódásának valószínűségét. Az RSI a 30-as szint felé csökkent és azt lefelé áttörheti a közeljövőben, miközben az MACD a zérus és indító vonala alatt van és lefelé mutat. A napi grafikonon látható, hogy a 130,00-s (S2) szintről való erős helyreállás korlátozott maradt a december 29. és január 26. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje közelében. A közelmúltbeli csökkenés alátámasztja nézetemet, hogy a korábban említett helyreállást a hosszabb távú csökkenő trend korrekciós fázisaként kezeljük.
 • Támaszszint: 132,30 (S1), 130,00 (S2), 129,25 (S3)
 • Ellenállásszint: 133,80 (R1), 135,30 (R2), 136,20 (R3)

Az arany ellenállásszintre talált az 1222-es szint közelében

 • Az arany tegnap emelkedett, de miután ellenállásszintre talált a szélesedő alakzat felső határán, frakcionálisan az 1222-es (R2) akadály alatt, csökkent, és visszatért az 1210-es (R1) szint alá. A kép szerintem továbbra is negatív, és a medvék várhatóan végezetül „meghúzzák a ravaszt” a hosszabb távú csökkenésekhez. De mivel továbbra is pozitív divergencia van a rövid távú mutatószámok és az árfolyam mozgása között, inkább várnék arra, hogy a momentum és az ár mozgása megerősítsék egymást, mielőtt ismét biztos leszek a csökkenő útvonalat illetően. A napi grafikonon az arany a január 12-én befejeződött fordított fej-váll alakzat nyakvonala alatt marad. Ez támogatja a negatív kilátást, és fokozza annak valószínűségét, hogy a közeljövőben további csökkenésre kerül sor.
 • Támaszszint: 1200 (S1), 1190 (S2), 1185 (S3)
 • Ellenállásszint: 1210 (R1), 1222 (R2), 1238 (R3)

A WTI elveszítette szerdai erősödését

 • A WTI ismét visszaesett az 50,00-s (R1) kerek szint alá csütörtökön. Az ár most valamelyest a 48,65-ös (S1) kulcsfontosságú támaszszint felett van, és úgy tűnik, hogy készen áll a visszapattanásra. A rövid távú mutatószámok alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI támaszszintre talált a 30-as szint közelében és emelkedett, miközben az MACD a legalsó szintre ért, és úgy tűnik, hogy hamarosan bármikor készen áll az indító vonalán felfelé való áttörésre. Egy ilyen visszapattanás várhatóan ismét teszteli az 50,00-s (R1) tartományt. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van, ami miatt a hosszabb távú csökkenő trend érvényben marad. A lehetséges rövid távú növekvő hosszabbításokat korrekciós mozgásnak tartanám, mielőtt a medvék ismét „meghúzzák a ravaszt”.
 • Támaszszint: 48,65 (S1), 47,80 (S2), 46,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 50,00 (R1), 51,30 (R2), 52,50 (R3)

Scroll To Top