KDFSZ: sztrájkbizottságot alakítottak gépkocsivezetők a Tescónál

Sztrájkbizottságot alakítottak a Tescónál foglalkoztatott, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által képviselt gépkocsivezetők – tájékoztatta az érdekképviselet szerdán az MTI-t. A Tesco-Global Áruházak Zrt. reagálásában hangsúlyozta, a sofőrök kompenzációjával kapcsolatos kérdéseket a szakszervezet közbenjárásától függetlenül is rendezni kívánja, és ezzel kapcsolatban a kezdetektől fogva egyeztet a KDFSZ-szel.

Az KDFSZ közleménye szerint a dolgozók nyolc pontban foglalták össze követelésüket, és felkérték a szakszervezet vezetőit, hogy sztrájkbizottság nevében kezdjék meg a tárgyalásokat.
A probléma nem új, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is megállapította a gépkocsivezetői munkakörben foglalkoztatott munkavállalókkal szemben tanúsított jogellenes magatartást és több millió forintra büntette a vállalatot a jogsértések miatt – fogalmazott közleményében az érdekképviselet.
A KDFSZ szerint a munkáltató mostanáig nem tudta, vagy nem akarta a jogsértéseket felszámolni, az egyeztető tárgyalások az időhúzásról szóltak, illetve a konkrét, összegszerű egyezségi ajánlatokra érdemi válasz nem érkezett. A tárgyalások ezért megrekedtek.
A sztrájkbizottság a nyolc pontban egyebek mellett azt kéri, hogy valamennyi alkalmazásban álló gépkocsivezető alapbérét egységesen emeljék, és a sofőröket rotációs rendszerben, több műszakos munkarendben foglalkoztassák.
Kérik a munkába járás költségtérítését a vonatkozó kormányrendelet előírásainak megfelelően, havi 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt, az iskolaköteles gyermekek után 30 ezer forint iskolakezdési támogatást, illetve azt, hogy a munkáltató haladéktalanul fizesse meg az utasításai betartásából eredő, a gépkocsivezetőket ért vagyoni és nem vagyoni károk összegét, például a helyszíni bírságokat.
Szeretnék elérni, hogy a gépkocsivezetők készpénzben is megkaphassák a fizetésüket, átutalás esetén a bankszámla fenntartásával és a fizetés készpénzben történő felvételével kapcsolatos költségeket a munkáltató térítse meg.
A közlemény szerint a követelések között az is szerepel, hogy a Tesco biztosítsa gépkocsivezetőknek az egyes telephelyek mosdó- és illemhelyiségeinek használatát, továbbá szüntesse meg az egyik áruházában bevezetett testi motozást.
A Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére közölte: értetlenül áll a szakszervezet bejelentése előtt, hiszen a munkáltató folyamatosan tárgyal a KDFSZ-szel, és korábban jelezte, hogy nyitott a további tárgyalásokra. A munkáltató a sofőrök kompenzációjával kapcsolatos kérdéseket a szakszervezet közbenjárásától függetlenül is rendezni kívánja és ezzel kapcsolatban a kezdetektől fogva egyeztet a KDFSZ-szel – áll a reagálásban.(MTI)

Scroll To Top