Berlusconi mentelmi ügye tovább növeli a belpolitikai feszültséget Olaszországban

Ismét erősödött a jobbközép Szabadság Népe (PdL) párt kormánybuktatási szándéka, miután az olasz parlament illetékes mentelmi jogi bizottságának szerdai ülésén nem született döntés a pártot korábban létrehozó Silvio Berlusconi volt kormányfő szenátori mandátuma visszavonásának ütemezéséről.

A 23 fős parlamenti bizottság szerdai ülésén nem sikerült megállapodásra jutni arról, milyen napirend szerint akarják megvitatni az augusztus elején letöltendő börtönbüntetésre ítélt Berlusconi mentelmi jogának esetleges visszavonását. A vita ütemezéséről a bizottság szeptember 9-i ülésén döntenek – jelentette be Dario Stefano bizottsági elnök, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) politikusa.
A bizottsági munka napokig, akár hetekig is elhúzódhat.
A La Repubblica balközép napilap szerdai száma arról írt, hogy a Berlusconi mentelmi jogának visszavonásától tartó PdL-ben ismét felerősödött a nagykoalíciós kormány megbuktatásának szándéka. Az újság szerint a PdL készen állna akár arra is, hogy még a szenátusi mentelmi bizottság szeptember 9-i ülése előtt felborítsa a kormányt.
Elég volt a fenyegetésekből – üzent vissza Dario Franceschini, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, a kormány és a parlament közötti kapcsolatokért felelős miniszter.
Az ismételt belpolitikai feszültség a milánói tőzsde eséséhez vezetett.
Ezzel egy időben a milánói fellebbviteli bíróságon megkezdődött az a per, melynek tárgya, hogy mennyi időre tiltsák el Berlusconit a közhivataloktól. A Mediaset-perben a másodfokú bíróság a PdL-elnököt korábban öt évre tiltotta el a közhivataloktól, de ezt a semmítőszék túlzottnak találta, s új eljárást kezdeményezett.(MTI)

Scroll To Top