Kamatozó kötvényeket bocsát ki a Plotinus

Inflációhoz kötött kamatozású kötvényeket hoz nyilvános forgalomba szeptemberben a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Plotinus Vagyonkezelő Nyrt. A társaság a múlt héten tartott tőzsdei aukción 45 ezer darabot értékesített saját részvényeiből.

A BÉT honlapján közölt tájékoztatás szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta a társaság 500 millió forint névértékű kötvénykibocsátását.
A Plotinus Prémium Kötvény néven kibocsátandó értékpapírok egyenként 100 ezer forint névértékűek, vagyis maximum ötezer darabot hoz forgalomba a kibocsátó szeptember 20-án.
A kötvény inflációhoz kötött kamatozású, 30 éves futamidejű, Plotinus törzsrészvényekre átcserélhető és a társaság által a futamidő vége előtt bármikor visszahívható 115 százalékos árfolyamon.
A kötvény minden év június 1-én az előző évi januári éves fogyasztói infláció plusz 4,5 százalékpont kamatot fizet, így az első periódusra jutó kamat 8,2 százalék: a 2013. januári éves fogyasztói árindex 3,7 százalék, plusz 4,5 százalék.
A kötvényt a tulajdonosa átválthatja kötvényenként 34 darab Plotinus törzsrészvényre, az átváltásra minden hónap 10. és 15. között van lehetőség.
A kötvények 2013. szeptember 16. és 19. között jegyezhetők a forgalmazó Equilor Zrt.-nél. A kötvényeket bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére.
A Plotinus a múlt héten tőzsdei aukción értékesített saját részvényeiből. Az értékesítés célja az volt, hogy a kötvénykibocsátás előtt felmérjék a potenciális befektetői igényeket.
Az aukcióra felkínált 45 ezer részvény mindegyike elkelt, 2303 forintos átlagáron, az elfogadott legalsó ár 2300 forint volt. A befektetők összesen 66 067 részvényre nyújtottak be vételi ajánlatot. Az eladott részvénymennyiség a társaság szavazattal rendelkező részvényeinek a 4,73 százalékát képviseli.
A részvényekből közel 24 ezer darabot a társaság elnöke, Zsiday Viktor és közeli hozzátartozója vásárolt meg.
A Plotinus 2011 februárjában került a Budapesti Értéktőzsdére. Részvényeinek utolsó, pénteki záróára 2359 forint volt.
A magyar tulajdonú vagyonkezelő holding-cég elsősorban a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiacokon fektet be, de másodlagos jelleggel reálgazdasági érdekeltsége is van. Befektetési politikáját magas kockázatvállalás jellemzi, így a portfóliójában tőzsdei részvények, állampapírok mellett tőkeáttételes, derivatív pozíciók is vannak.
A Plotinus a legutóbbi tőzsdei gyorsjelentése szerint 2013 első félévében 362 millió forint adózás előtti eredményt ért el, a tavalyi első félév 68 millió forintos nyereségével szemben. Saját tőkéje 1,087 milliárd forintra nőtt az idén június végére az egy évvel korábbi 871 millióról.(MTI)

Scroll To Top