Júliusban is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma

Júliusban is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon, 5039 személygépkocsi került forgalomba, 12,6 százalékkal több mint egy évvel korábban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva csütörtökön.

Az év első hét hónapjában 32 207 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 0,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.
Az év eleji jelentős visszaesés pozitív irányba fordult márciusban, és ez a folyamat folytatódott július végéig, vagyis éves összehasonlításban a piac csökkenése megszűnt – mutat rá az MGE. A szervezet azt várja, hogy az év második felére a forgalomba helyezett új autók számában az előre jelzett kismértékű, 8-10 százalékos növekedés megvalósul.
Az egyesület szerint a szakma szolgáltatási színvonalának fennmaradásához legalább havi 7000 új személyautó forgalomba
helyezése szükséges.
Júliusban 891 új kis haszonjárművet helyeztek forgalomba, 4,5 százalékkal kevesebbet, mint 2012 júliusában. Az év első hét hónapjában 5545 új kis haszonjármű állt forgalomba, ami 12,2 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Az egyesület nem számít jelentős előrelépésre 2013-ban. A kis haszonjárművek esetében havi 1000-1200 darab lenne az a minimum, amely a szakma minőségi színvonalát fenn tudná tartani.
A júliusban forgalomba helyezett 381 új nagy haszonjármű 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első hét hónapban 2416 nagy haszonjármű került forgalomba, ami 3,3 százalékos csökkenés 2012 azonos időszakához képest.
Az adatok szerint az év hetedik hónapjában 291 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 33,5 százalékkal többet a tavaly júliusinál. Az első hét hónapban összesen 1430 forgalomba helyezés történt, 10,4 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.
Az egyesület szerint a motorkerékpár-piacot sújtja – már negyedik éve – legsúlyosabban az értékesítési válság. Annak ellenére, hogy a 125 köbcentis hengerűrtartalmú motorok az év tavasza óta vezethetők „B” kategóriás jogosítvánnyal, a várt és más európai országokban tapasztalt jelentős forgalomnövekedést ez a lehetőség sem motiválta. Az első félév tekintetében a tavalyi drámaian alacsony számokkal összehasonlítva ugyan mintegy 10 százalékos növekedés volt, de még mindig olyan alacsony darabszámot jelent, amely nyilvánvalóvá teszi az ágazat súlyos válságát – olvasható a közleményben.(MTI)

Scroll To Top