Gazdasági kamaráknál tárt fel hiányosságokat az ÁSZ

A Magyar Agrárkamaránál (MAK) 67,9 millió, míg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) 11,3 millió forint támogatás nem szabályszerű felhasználását állapította meg egy most zárult számvevőszéki vizsgálat – mondta Makkai Mária, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

A vizsgálat a két kamara közfeladatainak ellátására fordított költségvetési támogatások és a gyakorlati szakképzést végző társaságok elszámolásainak szabályszerűségét tekintette át 2009-2011 között – mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke. A vizsgált szervezetek között volt még a vidékfejlesztési- valamint a nemzetgazdasági tárca, 16 területi kamara, 87 gazdasági társaság, továbbá a Nemzeti Munkaügyi Hivatal is.
Makkai Mária elmondta, hogy a vizsgálat megállapította: az MKIK és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Agrárkamara 100 százalékos tulajdonában álló cégei által történt teljesítéseknél – 10,4 millió forint értékben – nem volt kontroll, mivel a kamara részéről az utalványozó, a cég részéről pedig a számla kibocsátója, ugyanazon személy volt.
Kiemelte, hogy egyes esetekben a közfeladat ellátásához kapcsolódó megbízások és a munkakörökben megjelölt feladatok között átfedések voltak. A MAK 50 ezer forint, az MKIK 8,4 millió forint összegben kötött olyan megbízási szerződéseket munkatársaival, amelyek a munkaköri leírásaikban is előírt feladatokat tartalmaztak.
A gyakorlati képzésben részt vevő 87 gazdálkodó szervezet ellenőrzésénél a szakképzési hozzájárulás bevallásánál és annak megalapozó nyilvántartásánál 50 szervezetnél tárt fel jogszabálysértést az ÁSZ. Így a vizsgált gazdálkodó szervezetek 57 százaléka volt jogsértő – tette hozzá a szakember.
Kiemelte azt is, hogy a 87 cégből 30-nál pedig a foglalkozási naplók hiánya, illetve hiányos vezetése miatt nem volt igazolt a tanulók gyakorlati foglalkozásokon való rendszeres részvétele.
Ezek a szervezetek 2,1 milliárd forintot számoltak el nem jogszerűen szakképzési hozzájárulási kötelezettségük csökkentésére, és ennek eredményeképpen 848,8 millió forintot igényeltek vissza – tette hozzá.
Az ellenőrzés tapasztalataként az ÁSZ javasolta a nemzetgazdasági miniszternek, hogy a kereskedelmi és iparkamarák részére nyújtott támogatások felhasználását évente ellenőrizze. A vidékfejlesztési miniszter figyelmét pedig arra hívták fel, hogy a MAK támogatására kötött szerződéseket a jogszabályi előírás szerinti tartalommal kösse meg.(MTI)

Scroll To Top