Júliusban emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban - Gazdasagportal.hu

Júliusban emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban

Júliusban 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest az euróövezetben és az Európai Unió országaiban egyaránt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján. Elemzők az euróövezetben 0,4 százalékos havi bővülést vártak.

Szezonális kiigazítással az eurót használó országokban 1,2 százalékkal, az EU-ban 1,3 százalékkal esett vissza a szektor teljesítménye az előző hónaphoz képest, amely idén a legnagyobb ütemű csökkenés volt.
Éves szinten a kiskereskedelmi forgalom 0,9 százalékkal esett az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az euróövezetben 0,7 százalékos éves forgalomcsökkenést vártak az elemzők, míg az előző hónapban a kiskereskedelmi szektor 3,2 százalékkal zsugorodott éves alapon.
Az élelmiszerek, italok és dohányáruk forgalma az euróövezetben három egymást követő hónap visszaesés után kis mértékben, 0,1 százalékkal emelkedett júniushoz képest. Az EU-ban viszont 0,1 százalékkal csökkent a forgalom ebben a termékkategóriában.
A nem élelmiszerek forgalma az euróövezetben és az EU-ban 0,4, illetve 0,2 százalékkal esett havi viszonylatban.
Az üzemanyag kiskereskedelme az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.
Éves összevetésben az élelmiszerek, italok és dohányáruk forgalma 2,4 százalékkal csökkent az euróövezetben és 2 százalékkal az EU országaiban.
A nem élelmiszer jellegű termékek esetében az euróövezetben 0,9 százalékos, az EU országaiban 0,7 százalékos visszaesést mért az Eurostat.
Az euróövezetben az üzemanyagok forgalma 0,6 százalékkal, az EU-ban 1,3 százalékkal emelkedett.
A rendelkezésre álló adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom legnagyobb ütemű csökkenését éves szinten Dániában mérték 7,7 százalékkal. Luxemburgban és Írországban 6,3 illetve 5,6 százalékkal esett vissza a forgalom 2021 júliusához képest. A legnagyobb növekedést Szlovéniában (+25,0 százalék), Máltán (+9,0 százalék) és Lengyelországban (+7,6 százalék) regisztrálták.(MTI)

Scroll To Top