Jelentősen nőtt egy újabb nagy földrengés esélye Japánban

Jelentősen nőtt egy újabb nagy földrengés bekövetkeztének esélye Japánban a kormány földrengéskutató tanácsának becslése szerint – jelentette vasárnap az NHK japán televízió.

A tanács értékelése szerint a következő 30 évre vonatkozóan 70-80 százalék a valószínűsége annak, hogy Honsú sziget déli partvidékét a Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földmozgás fogja megrázni, míg az északi Hokkaidó szigetének közelében 60 százalékos valószínűséggel fog bekövetkezni egy 7,8-as földrengés.
Japán északkeleti csendes-óceáni partvidékén – ahol 2011 márciusában 9-es erősségű földrengés és több tízméteres cunami végzett hatalmas pusztítást – 1-20 százalék a valószínűsége annak, hogy egy újabb 8-as erősségű földmozgás történjen.
A tanács idei jelentése mindhárom területre vonatkozóan legalább 10 százalékkal nagyobb esélyt lát egy jelentős földrengésre, mint tavaly.
„A nagy földrengések esélye az idő előrehaladásával folyamatosan növekszik, mivel azok bizonyos időközönként következnek be” – közölte Honkura Josimori, a tanács elnöke.
A Tokiói Egyetem kutatói tavaly a kormányénál jóval borúlátóbb becsléseket tettek közzé. Szerintük 70 százalék annak az esélye, hogy 7-es erősségű földrengés fogja megrázni a fővárost, Tokiót, de nem a következő harminc, hanem mindössze négy évre vetítve.
A japán meteorológiai intézet azt is valószínűnek tartja, hogy a 2011-es földrengés helyszínén a következő egy-két évben egy 8-as erősségű utórengés következhet be.

 

image

Záporoznak a gyorsjelentések:

Fókuszban a


MOL

a

Telekom

és a


Graphisoft Park

Forrás:MTI

Scroll To Top