Jelentősen erősödött a feldolgozóiparon kívüli szektor az Egyesült Államokban

Jelentősen, az elemzői várakozásokat jóval meghaladó mértékben erősödött a feldolgozóiparon kívüli – főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő – szektor teljesítménye novemberben az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management – ISM) hétfőn közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 13 havi csúcsra, 57,2 pontra emelkedett az októberi 54,8 pontról. Elemzők 55,3 pontot vártak novemberre.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.
A nem feldolgozóipari szektor már a 82. egymást követő hónapban növekedett novemberben.
Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 4 ponttal 61,7 pontra, a foglalkoztatottsági mutató pedig 5,1 ponttal 58,2 pontra emelkedett. Az új megrendelések mutatója 0,7 ponttal 57,7 pontra, az árindex pedig 0,3 ponttal 56,3 pontra süllyedt.
A válaszadók többsége kedvezően nyilatkozott az üzleti feltételekről és a gazdaság egészének irányáról is.
Az eltérő módszertannal dolgozó Markit Economics piackutató intézet szintén hétfőn tette közzé amerikai szolgáltató szektori BMI-adatait. A londoni kutatóintézetnél a szolgáltatási ágazat beszerzésimenedzser-indexe 54,6 pontra csökkent az októberi 54,8 pontról, de így is erősebb növekedés tükrözött az első fél év bármelyik hónapjánál. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI a 11 havi csúcsot jelentő októberi szinten, 54,9 ponton maradt.
Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a novemberi BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság a negyedik negyedévben éves összevetésben 2,5 százalékkal bővülhet. A feldolgozóipar és a szolgáltatások növekedésének gyorsulása egyaránt az erősebb belső keresleten alapul. Az adatokból nemcsak az a széles körben osztott nézet olvasható ki, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve decemberi ülésén szinte teljesen bizonyosan emeli a kamatokat, hanem felveti azt a kilátást, hogy a korábban vártnál agresszívabb kamatemelések jöhetnek 2017-ben.(MTI)

Scroll To Top