Jelentős üzleti növekedést tervez 2014-ben a Takarékbank

Rendkívüli közgyűlést tartott csütörtökön a TakarékBank, amelyen a részvényesek egyebek mellett elfogadták a jelentős üzleti növekedést tartalmazó idei tervet, a tavalyi konszolidált beszámolót, és új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat is választottak.

A bank csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a konszolidált beszámoló szerint a szövetkezeti hitelintézetek központi bankja és az érdekeltségébe tartozó vállalkozások 2013-ban 498 millió forint adózott eredményt és 151 millió forintos mérleg szerinti eredményt értek el. A bank 2014-es üzleti terve számottevő üzleti volumen- és hitelportfólió bővülést, összességében pedig 55 százalékos mérlegfőösszeg növekedést irányoz elő.
A hitelportfolió tervezett dinamikus növelése részben az MNB növekedési hitelprogramjának (nhp) forrásaira támaszkodik, a tervek alapján a TakarékBank és a szövetkezeti hitelintézetek az nhp első szakaszához hasonlóan a második szakaszban is aktívan részt vesznek. A TakarékBank mérlegfőösszegét emeli a szövetkezeti hitelintézetek részére történő nhp-forrásközvetítés is.
A bank a bővülő üzleti volumenből adódóan jelentős jutalékbevételt és kamateredményt vár, összességében a nettó bevételek 23 százalékos növekedésével számol 2013-hoz képest. A bank üzleti terve tartalmazza továbbá a szövetkezeti hitelintézeti szektor átvilágításának befejezését, illetve ennek nyomán az egyetemleges felelősségi kör teljessé tételét, a prudenciális/számviteli konszolidáció elvégzését, valamint további, a szektor egységes piaci fellépéséhez nélkülözhetetlen közös szabályzatok (üzletpolitika, marketing) kiadását. 2014-ben megtörténnek az egységes informatikai rendszer kialakításának első lépései is.
A közgyűlés új tisztségviselőket is választott. A társaság részvényesei az igazgatóság új külső tagjává választották Sebestyén Istvánt, a Fókusz Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét, Köbli Gyulát, a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt. Igazgatóságának elnökét. A felügyelőbizottsági tisztségéről lemondott Sebestyén István helyére új fb-tagnak Pénzes Lászlónét, a Hajdú Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjét választották. A TakarékBank Zrt. új igazgatósága a közgyűlést követő első ülésén Sebestyén Istvánt választotta meg az igazgatóság elnökévé. Az igazgatóság új belső tagja lett Vojnits Tamás, aki a Közgazdasági Elemzési és Integrációs Képzési Divízióért felelős vezérigazgató-helyettesként dolgozik tovább a bankban. Az Igazgatóság megköszönte a korábbi pozíciójukról lemondó Vojnits Tamás, Brezina Szabolcs és Nyikos Péter munkáját.
A közgyűlés döntött arról is, hogy a TakarékBank nem fizikai, hanem dematerializált kötvényt bocsát ki, ami költségmegtakarítást jelent a TakarékBank Zrt. számára és jelentősen egyszerűsíti a kibocsátási eljárást. Felidézik: a TakarékBank 2014. április 24-i éves közgyűlésén szövetkezeti hitelintézetek előterjesztése alapján a részvényesek 73 százalékának támogatásával (10 százalék tartózkodás mellett) elfogadták, hogy a bank 300 ezer darab, összesen 600 millió forint névértékű és kibocsátási értékű, „A” sorozatú kötvényt bocsát ki. A kötvénykibocsátás egyéb feltételei változatlanok maradnak – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top