Admiral Markets: A regionális változások jelenthetik az igazi kockázatot a forint számára

Mi a forint helyzetét más megvilágításban is értékelni szeretnénk, nem feltétlenül a hazai makroadatokra szorítkoznánk, ahogy teszi azt a legtöbb elemző. Miközben egyetértünk avval, hogy a kormány gazdaságpolitikája és a jegybank monetáris politikája meghatározza az alapvető kereteket, eközben szerintünk a forint helyzetével kapcsolatban mégsem ezek az elsődleges meghatározó elemek.

forint_euroMi a forint helyzetét más megvilágításban is értékelni szeretnénk, nem feltétlenül a hazai makroadatokra szorítkoznánk, ahogy teszi azt a legtöbb elemző. Miközben egyetértünk avval, hogy a kormány gazdaságpolitikája és a jegybank monetáris politikája meghatározza az alapvető kereteket, eközben szerintünk a forint helyzetével kapcsolatban mégsem ezek az elsődleges meghatározó elemek. A forint számára a regionális tényezők jelölik ki az elsődleges irányt, ezen belül pedig külön ki kell emelni Magyarország ütkőzőszerepét az öreg kontinens két meghatározó gazdasági ereje, az eurózóna és Oroszország között. Magyarország a belátható jövőben nem lesz része az euróövezetnek, ezért a térségben egy esetlegesen nővekvő feszültség komoly hatást gyakorolhat a forint árfolyamának változására. Egy Oroszországhoz kapcsolódó esetleges politikai vagy gazdasági válság esetén sérülékennyé válhat a forint. Be kell látnunk, hogy az Unió peremén egyfajta ütközőzónában vagyunk, ez pedig komoly kitettséget jelent.” – mondta Pósa Viktor az Admiral Markets mai sajtóbeszélgetésén.

Az Európai Unióban és Észak-Amerikában is rendkívül alacsony a jegybanki kamatszint, ilyen tekintetben a magyarországi helyzet nem kivételes.

“Akár az sem zárható ki, hogy az év vége felé a jegybanki kamatszint – az eddigi 22 kamatcsökkentés folytatásaként – akár 2% alá is benézhet. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy mindhárom jelentős hitelminősítőnél bóvli kategóriában szerepelnek a magyar állampapírok. Az alacsony kamatszint, a forinteszközök csökkenő vonzereje és a regionális mozgások együttesen növelik a forint kockázatot. A török helyzet tanulságait érdemes szem előtt tartani: a folyamatosan csökkenő kamatszint és a regionális bizonytalanságokat meglovagolva idén év elején támadás indult a líra ellen, amit a török jegybank és a kormány csak nagyon jelentős intervencióval és brutális, több mint 400 bázispontos kamatemeléssel tudott ellensúlyozni.” – mondta Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője.

Federal-ReserveA jelenlegi magyarországi kamatpolitika akkor folytatható, ha nincs eszkalálódó orosz-ukrán konfliktus, a FED és az EKB nem kezd kamatszintjének emelésébe és nem vezetik ki teljesen eszközvásárlási programjaikat. Mindehhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy jelenleg a magyar részvény piac közel sem teljesít olyan jól, mint az amerikai vagy a németországi részvények, amelyek szinte hetente újabb és újabb történelmi csúcsokat érnek el. Az ingyenpénz elapadásával a globális részvénypiac akár már az év második félévben korrekcióba fordulhat, ez pedig nyomást alá helyezheti az eurózóna perifériáinak devizáit Egy 325 vagy 330 forint/eurós árfolyam pedig már mindenkit rendkívül súlyosan érintene.

“Érdemes elkerülni a csőlátást: tág összefüggéseiben kell mérlegelni a forint helyzetét, ahol az árfolyam alakulására – a jegybank és a kormány politikája mellett – a regionális mozgások, az európai és észak-amerikai kamatszint és részvénypiaci helyzet is jelentős hatást gyakorol. Így minden egyes további lépés megtételénél a kockázatok komoly elemzésére van szükség.” – mondta Pósa Viktor, az Admiral Markets magyarországi képviselője.

 

Scroll To Top