Jegybankelnök-jelölés – Elemzők: nem okozott meglepetést Matolcsy jelölése

Nem okozott meglepetést Matolcsy György jelölése a jegybank élére – mondták az MTI által péntek reggel kérdezett elemzők, akik további kamatcsökkentésre számítanak, amely előbb-utóbb negatív hatással lesz a forint árfolyamára.

 

A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági tárca élén.
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint amíg nem válik egyértelművé, hogy Matolcsy György milyen változásokat kíván végrehajtani a monetáris politikában, addig marad a bizonytalanság és tovább gyengül a forint. Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán Viktor a rádióinterjúban említést tett arról a 16 eszközről, amelyet a jegybankok alkalmaznak a világban a gazdasági növekedés érdekében, ami arra utal, hogy az MNB is átvehet néhányat ezekből az eszközökből.
A monetáris politika legfőbb eszközének számító alapkamat kis lépésekben tovább csökkenhet – mondta Árokszállási Zoltán, aki úgy véli, hogy 4,75 százaléknál meg fog állni a monetáris tanács. Hozzátette azt is, hogy a 300 forintos árfolyamra ma másként tekint a piac, mint egy-két éve, azt kevésbé kockázatosnak tartja, de a 310 forint már veszélyes lehet.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is megerősítette, hogy a piac Matolcsy Györgyöt várta, így a jelölt nem meglepetés. Ezzel együtt Matolcsy bizonytalanságot okozhat eddigi miniszteri tettei, kommunikációs stílusa és a jegybankot, illetve a monetáris politikát illető kijelentései miatt.
„Nem várom unortodox lépések gyors bejelentését, és azon belül egyáltalán nem várom a durvább lépések – kéthetes kötvény korlátozása, nagy volumenű állampapír-vásárlás – bevezetését” – fogalmazott Kondrát Zsolt. Ha ezek később előjönnek, annak negatív hatása lehet – tette hozzá.
A hitelezés felfuttatására a legvalószínűbbnek egy alacsony kamatú, hosszú lejáratú refinanszírozású hitel bevezetését tartja kívánatosnak az elemző, de ettől sem vár nagy hatást, mivel „az angol jegybank által bevezette hasonló program is nagyon döcög”.
Kondrát Zsolt véleménye szerint a kamatcsökkentési sorozat megy tovább, annak előbb-utóbb negatív hatása lesz az árfolyamra. (MTI)

Scroll To Top